Петимата руски туристи, които планинската спасителна служба издидваше вчера в Рила, бяха открити, но нови двама се загубиха.

Петимата са били намерени в 3 ч. и 20 тази сутрин в планината над Рилския манастир от страната на връх Калин. Групата се е състояла от 2 деца, 2 жени и 1 мъж. Открити са в добро състояние, едната жена е била с повишена температура, но всички са се придвижвали пеш.

Туристите са тръгнали на поход от хижа "Иван Вазов" към Рилския манастир и по пътя са се заблудили. Те обаче успели веднага да се свържат със спасителите. 

Междувременно спасителните служби обявиха, че още двама любители на планината са се изгубили в Рила. Единият вече е намерен. Те са се загубили в района на Седемте рилски езера. Трима спасители продължават да търсят другият мъж.

С изгубилите се не е имало контакт, тъй като батериите на телефоните им са били слабо заредени и връзката с тях е била изгубена.

Сигналът е бил получен тази нощ около 02.00 часа от приятелките на двамата. Те са съобщили, че приятелите им, на възраст 29 - 30 години, са тръгнали към езерото "Окото" в района Седемте рилски езера без подготовка, без да познават района и без да имат подходяща екипировка, пише Нюз бг. 

Появилото се момче отишло само до хижа "Рилски езера". Оставил е приятеля си някъде над Скакавишкия водопад, съобщава и бТВ.