Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Венцислав Грозев видя опасност от "лов на вещици" в проверките на здравното министерство в болниците за непочтени практики, с които се източва НЗОК и оправда лечебните заведения, които го правят в опит да спасят съществуването си.

Грозев коментира пред БНР отнемането на лиценза на болница "Папуров" в Търговище, обявено от министъра на здравеопазването Петър Москов като безпрецедентно. Москов обаче даде заявка, че това далеч нама да е единствената закрита болница. 

На въпрос на водещата дали последващите проверки и на други лечебни заведения може да се използва като метод за разчистване на сметки, Грозев посочи:

"Определено има такъв риск и не мисля, че ловът на вещици е най-добрият начин на поведение. Огромна част от лекарите и болниците не извършват подобни действия. Друга е истината - че в дадени моменти някъде в действителност могат да се случват подобни ситуации и то в степен, че да се защити съществуването на лечебното заведение и то да не бъде вкарвано в преразход или във финансова невъзможност. Това са за мен лично, пък и не само за мен, основните причини по които се отива до една такава ситуация".

Според председателя на БЛС най-неприятното в ситуацията с "Папуров" е, че заради греховете на ръководството й страдат не само пациентите, но и лекарите и медицинския персонал.

"Заради една или две постъпки на отделни колеги страдат всички, в т.ч. прекрасните колеги в Търговище", посочи Грозев.

БЛС ще помогне на лекарите, които са пострадали в тази ситуация, да намерят реализация на друго място, даде заявка той. 

Грозев съобщи още, че в най-скоро време на събор на БЛС, който е висшата форма на власт в Съюза, ще бъдат предложени променим в Устава на Централната етична комисия, така че тя да бъде изпълнена със съдържание. На този етап действията ѝ имат само препоръчителен характер към регионалните комисии.

Националната здравна карта трябва да се случи, защото ние нямаме друг начин да докажем качеството на едно лечебно заведение, смята още Грозев.

"Сливането на болници трябва да бъде с пожелателен характер. Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, не виждам защо то трябва да бъде сливано", заяви Грозев.