БЕРЛИН – "Доналд Тръмп си е Доналд Тръмп. Милиардерът превърна тв дебат на републиканците в странно шоу – една забележителна изява на аутсайдера от Охайо. Със сигурност може да се погледне и така: автентичността е важна ценност в политиката. По-добре е да не се огъваш, това хората бързо забелязват. Но да постъпваш така? Това може ли да сработи?"

Това пише Вейт Медик в най-новия брой на сп. “Мениджър”. Това е месечник за икономика и политика на издателство “Шпигел”.
Обширната публикация е под заглавие: “Този кресльо иска да стане президент на САЩ”.

Авторът припомня скорошния тв дебат на кандидатите на Републиканската партия да се втурнат догодина в битката за Белия дом. Естествено, че само един от тях може да спечели вътрешнопартийната надпревара и да се изправи срещу кандидата на демократите.

С най-цветущия и дори арогантен език се открои милиардерът Доналд Тръмп.

Тв дебатът едва беше започнал, когато модератор на “Фокс нюз” поиска своеобразна клетва от десетте участника, припомня авторът. 

Първо: във всички случаи ще подкрепя онзи конкурент, който накрая ще е нашият кандидат за президент. Второ: няма да се кандидатирам като независим.

Водещият пита дали някой от присъстващите не би бил готов да се врече в нещо толкова естествено? Пълна тишина. Всички се споглеждат. Изведнъж една ръка се вдига, тази на Тръмп. Е, кой друг би могъл да го направи?

“Ако аз бъда определен за кандидат, естествено, че ще се подкрепям. В друго не мога да се врека”, изрича Тръмп.

“Моля? Значи той теоретично си представя, че би могъл да се яви на президентските избори като независим кандидат, така да открадне няколко процента от републиканците и по този начин да гарантира победата на Хилъри Клинтън? При нормални обстоятелства след подобно изказване кандидатът незабавно би трябвало да изчезне. Но пък какво беше нормалното при Доналд Тръмп през тези дни? Той може да казва, каквото си иска и изглежда това го прави още по-силен. Тръмп го знае и целеше да използва тв дебата като сцена”, пише авторът.

Една от водещите на предаването си е направила труда да извади цитати на Тръмп от архива и цитира в ефир изречено от милиардера: “мазни свине”, “отвратителни животни”.

Тръмп спокойно поема топката: “Големият проблем на тази страна е, че е политически коректна. Аз нямам време за политическа коректност. Тази страна няма и време. Ние вече не печелим, а губим.”

Друг от водещите повдига въпроса за фалита на негови фирми.

Тръмп отговаря, че сред стотиците сделки, които е сключвал, две - три може и да не са били успешни, но е категоричен: “Аз натрупах обаче доста пари и съм горд с това. Много, много горд.”

Помолен да смени тона, той отговаря: “Когато се секат глави на християни, когато нещата вече стават критични, то тогава нямаме време да се замисляме върху тона, с който говорим. Длъжни сме да си свършим работата.”

“Да го отминеш с усмивка? Да го игнорираш? Би искал да го направиш, но не може. Тръмп е фактор в американската политика, независимо дали това е добре или не. Лошото е, че не можеш дори да си сигурен, че подобни прояви му вредят. Най-много можеш да го предположиш. Привържениците му може и да харесват наглоста му. Тази вечер обаче той пропусна шанса да се представи като републиканец, който в случай на необходимост би бил готов донякъде да прояви сдържаност. Нямаше значение, че той на два пъти спомена името на Роналд Рейгън”, се отбелязва в публикацията.

Споменават се и останалите деветима участници в дебата – трима губернатори, трима сенатори, двама бивши губернатори и един хирург, които се представят различно. Републиканската партия обаче се е “тръмпиразирала” (от Тръмп, сиреч носела негов отпечатък) и това се забелязвало.

Вражеските образи за всичките участвали в тв дебата били едни и същи: Русия, Иран, Обама, Хилъри Клинтън. Борбата срещу нелегалните имигранти се превърнала във фетиш. Повече войска, по-голяма твърдост, по-малко държава, по-ниски данъци. Това било основното внушение при дебата.

Авторът се спира по-подробно на представянето на Джеб Буш, който има реални шансове да се изправи срещу демократката Хилъри Клинтън в битката за Белия дом.

«Тази вечер Джеб Буш не беше в силата си. Бившият губернатор на Флорида е наясно с материята, това е вън от съмнение. Но той въздействаше като одухотворен програмен документ. Миграция, стратегия за икономически растеж, здравеопазване – по всяка тема той е в състояние да каже нещо разумно. Буш обаче предпочете отбранителна тактика. Никаква емоция. Понякога дори се объркваше. Когато се заговари за брат му, бившия президент Джорд Буш младши, застаналият до него Тръмп го захапа: «Последните месеци от управлението му бяха катастрофа. И те ни донесоха Обама.» Джеб Буш поглежда смутен към водещите», пише Вейт Медик.

Той подчертава, че по време на тв дебата е имало и изказани умни позиции, но те почти не били забелязани на фона на кресльото Донълд Тръмп.