Гърция и нейните кредитори са на път да сключат ново споразумение по трети пакет спасителна помощ в размер на 86 милиарда евро, предаде АФП.

Очаква се то да бъде постигнато в следващите 24 часа и да стартира процедура по внасяне на документа в парламента за ратифициране. Правителството на Алексис Ципрас смята да внесе за гласуване и законопроект по договорените с кредиторите икономически мерки. По план това  трябва да стане в четвъртък.

В текста на споразумението са включени реформите, които Гърция ще трябва да реализира до края на 2015 г. както и политиките, които правителството ще прилага през следващите две години с цел постигане на първичен бюджетен излишък в размер на 3,5 на сто от БВП до 2018 г.

Проектът за новото споразумение бил връчен на гръцката страна в събота. До късно снощи по него били извършвани корекции.

Всичко това се случва в момент на неяснота заради разногласията в управляващата партия СИРИЗА, пише в. "Вима". Те са породени от новите мерки за икономии и конфигурацията на силите в парламента. СИРИЗА не разполага с необходимото мнозинство, за да прокара новите мерки, и разчита на опозицията, и по-специално на "Нова демокрация", "Потами" и ПАСОК.