Докато беше подслонен да трупа магистратски стаж в столичното следствие, неуспелият шеф на ДАНС, медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски никога не е атестиран. Това съобщава "Сега" в днешния си брой, след като медията е спечелила дело по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ).

Това означава, че работата му като следовател никога не е проверявана. Не е придобил и статут на несменяемост, на който магистратите с 5-годишен стаж имат право, т.е. можело  е да бъде освободен от системата по всяко време. Това става ясно от отговорите на Висшия съдебен съвет (ВСС), които "Сега" получи след споменатото дело.

Информацията беше потърсена още през октомври 2013 г., но ВСС отказа да я предостави, позовавайки се на несъгласието на Пеевски. Последва дълга съдебна битка, която съветът загуби окончателно през юни. От Комисията по предложенията и атестирането забавиха отговорите близо два месеца (председател на КПА е Милка Итова, б.р.)

С криенето на информация за атестацията на Пеевски ВСС демонстрира специално отношение към него, пише "Сега".

"Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" , а "отказът на съвета да даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", се казва в решението на Административен съд-София град.

Тезата на съвета беше, че ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите на депутата.

По документи той има над 9-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост. През 2014 г. въпреки старанието на ВСС да запази магистратското място на Пеевски, той сам отказа да се върне в съдебната власт, в която влезе през 2005 г. без нужния стаж и с протекциите на тогавашния шеф на националното следствие Ангел Александров.

Аналогичен случай

От ВСС не отговарят на въпросите на "Сега" по колко и кои разследвания е работил Пеевски. Питането е препратено до директора на националното следствие. Отговорът на този въпрос обаче вече е ясен.

След дело, водено от в. "Капитал", неотдавна прокуратурата призна, че Пеевски не е работил по нито едно досъдебно производство или следствена поръчка.