АБВ е готова за извънредни избори. 

Такава заявка даде зам.-председателят на президентската партия Румен Петков в коментар по бТВ за отношенията между формациите в управлението. Думите му бяха провокирани от тези на съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, че може да се наложи провеждане на предсрочни избори.

"Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила", написа Кънев във фейсбук от САЩ, визирайки неофициалната коалиция в парламента, която с различни хватки бламира законопроектите на Блока.

"По същество не виждам какъв е проблемът, когато имаш диалог с ДПС", отвърна задочно Румен Петков. 

И допълни:

"АБВ за една година структурира организациите си в страната. Имаме номинирани повече от 110 кмета. По голямата част от тях, около 80, са кметове на АБВ - това означава, че нашите хора в страната имат самочувствието на партията, която дава алтернативния, разумния, сериозния избор. Всякакви такива похвърляния, без значение от къде идват те, за извънредни избори, трябва да е ясно, че не само АБВ, а има цяла азбука и човек трябва да е готов да извърви своя път. Но "на ти куклата - дай ми парцалите", не е сериозен подход в политиката.

Заместникът на Георги Първанов обяви и каква е целта на АБВ за местния вот - достигане на резултат от 200 000 гласа. 

Петков бе попитан и има ли притеснения в партията относно въпросителните около това с какви средства малкият президентски син Ивайло Първанов (27 г.) е купил бизнес за милиони заедно със сестрата на депутата Кирил Добрев - Мариана. Става въпрос за 5-звезден хотел в Кюстендил, оценен на 7,5 млн. лв., за което Първанов младши е теглил кредит. Дружеството, което е придобил има и големи дългове - над 3 млн. лв. Първанов обяви, че заедно със съпругата си са помогнали на Ивайло с около 60 000 лв., но в имотните му декларации назад във времето спестявания от този "калибър" не съществуват. 

В коментар Петков посочи следното:

"Не знам защо тази тема трябва да я държите всеки ден във въздуха. Един човек си е купил за 200 000 лв. борч за 3 милиона, който ще трябва да изплаща. Понякога да си Първанов, Петков, Борисова, е тежко. Президентът Първанов няма от какво да се безпокои в нито един миг като общественик, като политик и като гражданин. Заплатата на държавния глава е около 3000-3500 лв., това означава, че той е получавал като годишен доход грубо 45 000-50 000 лв. Все пак 10 г. беше държавен глава. "