Гърците и руснаците работят най-много в Европа, но това не е нещо, с което могат да се похвалят, пише Блумбърг. Като часове, средно през 2012 г. гърците са изработили 2034 часа годишно, а руснаците - 1982.

Проблемът е, че и на двете държави производителността на труда е изключително ниска - Русия е зад всяка страна от Европа с показател $25,9 произведен брутен вътрешен продукт за работен час, а Гърция е с $36,2, доста под средните за ЕС $50, показва изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (б.р., в изследването са включени само страни членки на ОИСР).

Подобно на дълга, ниската производителност на труда също обрича икономиката. Заедно със спада на инвестициите и лошата демография, това е един от трите най-големи проблеми пред икономиката, показва изследване на най-голямата руска частна банка Алфа Банк. Банката смята потенциала за ръст на руската икономика между 0,5% и 1% годишно. Това е доста под постиганите средно 7% в периода 1999-2008 г. по време на първия мандат на президента Путин, но тогава цените на петрола нарастваха с бързи темпове.