Вече и официално - изборите 2х1 ще се проведат на 25 октомври.

Днес президентът Росен Плевнелиев подписа указа за насрочване на вота за общински съветници и кметове и за референдума.

Допитването до народа ще е само по един въпрос - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Останалите два - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" и "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", не бяха приети от парламента. 

Малко преди лятната ваканция на депутатите мина гласуването на трите въпроса на Плевнелиев. Остана обаче само този за електронния вот, след като другите два бяха бламирани от ГЕРБ и Реформаторския блок  - формациите инициатори иначе на референдума във вида му, предлаган от президента.

По отношение на кметския вот пък в момента тече дискусия, провокирана от ДПС. Малко преди Народното събрание да се разпусне, от Движението внесоха предложение за изменение в Изборния кодекс, с което се премахва преференцията за избора на местна власт. Дали то ще мине, предстои да видим. Засега от ГЕРБ обещават, че няма да отварят Кодекса преди изборите.

Междувременно, в стремежа си да покажат, макар и символично, че винаги са първи, от партията на Бойко Борисов пак изпращат младежката си фракция да дежури пред Централната избирателна комисия. По традиция малките гербери спят пред ЦИК, за да може партията да е първата, подала документи за регистрация. 

"Представителите на МГЕРБ - София ще се сменят на 4-часови дежурства пред ЦИК, като първата смяна от двама младежи зае места днес, само минути след като бяха издадени двата указа на президента", посочват от партийния пресцентър.