Онези, които се разхождаха миналия четвъртък вечер из мадридския квартал „Хустисия”, останаха изненадани от глъчката и необичайната суетня, завладели тихите улички… За разлика от местните хора, които знаеха какво се случва. Голяма табела предупреждаваше:

„Снима се филм. Моля не паркирайте.”

Около стотина души – актьори и технически състав, бяха преобразили мястото, връщайки го в 80-те години на миналия век. А сред целия този подреден хаос царстваше режисьорът, разказва „Ел Паис“.

„Наистина ли снима Алмодовар?”, пита удивена семейна двойка, заслепена от прожекторите. Отивали да вечерят, но преди това искали да зърнат режисьора, нахлупил шапка и раздаващ указания на екипа си. Стотина души оживяват пространството между две улици от миналия век…

Това са последните дни от снимките на „Мълчание“, двайсетия филм на режисьора. В главните роли влизат Ема Суарес и Адриана Угарте. Когато през май миналата година режисьорът започна снимките, той определи филма си като „мрачна драма на женската вселена”. Разказ за превратностите в живота на една жена, която в продължение на тридесет години страда, защото я напускат важни за нея хора. Филмът е изпълнен с женски роли: Роси де Палма, Инма Куеста, Натали Поза, Мишел Дженър, Присила Делгадо, Сузи Санчес, Пилар Кастро… Актьорите са Даниел Грао, Хоакин Нотарио и Дарио Грандинети. На снимачната площадка този ден бяха Суарес и Грандинети…

„Петък вечер е, излизате от игрален дом и се поздравявате” – това са указанията към статистите, нагласени по модата от онези времена.

„Все едно съм облечена с картина на Пикасо, но това сако от червена кожа страшно ми харесва”, коментира девойка, докато поглажда дрехата си сякаш е реликва.

Разнася се вик:

„Готови? Снимаме…”

Всички погледи се обръщат към героинята – тя върви край камерите, вглъбена в себе си с мрачно изражение. Една, две, три коли я задминават, преди да се отправи към дома си. После автомобилите се връщат и сцената се повтаря.

„Актрисата е Ема Суарес”, съобщава една госпожа на приятелката си.

 

Режисьорът през юни, на снимки на "Мълчание"
в северозападното испанско селце Редес.

 

Смешни случки за всички

 

Улица „Фернандо VІ” дори не е затворена, а на тротоарите й се снимат външните кадри. За кадрите вътре е наета сградата на № 19, пълна с ресторанти и магазинчета за деликатеси. Часове преди да завършат снимките, член от екипа си спомня подробности от работата:

„Светлинният фон беше зрелищно изпълнение. Преди седмици тук имаше огромен кран, който осветяваше всички помещения на сградата. Гледката ми напомняше „Прозорец към двора” на Хичкок…”

Съседите искрено се радват на изключителни гледки от снимките. Въпреки известни неудобства, които трябва да изтърпят, те изглеждат очаровани. Един от тях сподели с възхита на приятелка, че преди 20 години е играл като статист в друг филм на Алмодовар „Цветето на моята тайна”:

„Явявам се на манифестацията на лекарите. Тогава бях на 24 години, как минава времето… Отнасяха с нас страхотно, имаше без ограничения вода и сандвичи…”

„В този магазин за плодове влезе Алмодовар и купи вишни, круши и праскови”, съобщава гордо Ширайда Перес, продавачка от района.

Кинематографичната суетня забавлява бармана в съседното заведение само донякъде. От една страна е направил интересни снимки с телефона си и е наблюдавал как едно момиче дълго е преследвало режисьора да му даде роля. Но констатира и нвякои неудобства:

„Само те можеха да паркират по улицата като че ли бе тяхна собственост! Такава блъсканица е нощем, апочти никой не влиза в бара. Един ден Алмодовар и още неколцина влязоха да пийнат по нещо, но се наложи да си тръгнат. Беше четири и половина и трябваше да затваряме.”

Изглежда всички търговци в околността са запазили някакъв смешен спомен от снимките – като Палома Гонсалес, продавачка от магазин за дрехи:

„Попитаха дали не можем да изложим на витрината модели от осемдесетте. После помолиха една госпожа да изчака две минути преди да пресече улицата, докато заснемат сцената. Не й беше лесно. С вълнена шапка на тоя жега прекара, мърморейки, пазарската си количка през цялата сцена на „Мълчание“.

Площад Славейков