БЕРЛИН – Независими ли са германските депутати? Този кардинален  въпрос тресе Германия вече трети ден.

Причината е Гърция, а поводът – остро изказване на Фолкер Каудер, шеф на парламентарната фракция на десницата и приближен на канцлерката Ангела Меркел.

От страниците на в. “Велт ам Зонтаг” Каудер заплаши, че ако депутатите от неговата фракция не гласуват в пленарна зала в полза на трети спасителен пакет за Гърция, те ще бъдат извадени от всички парламентарни комисии.

Къде го стиска обувката?

При извънредния вот в Бундестага (германският парламент) през средата на юли т. г. 60 депутати от Християндемократическия и от Християнсоциалния съюз (ХДС и ХСС са винаги заедно на избори и с една парламентарна фракция – бел. ред.) гласуваха с «не» за започване на преговори с Атина по трети спасителен пакет, а петима се въдържаха. Такова нещо още не се беше случвало, ударът за канцлерката Меркел беше отрезвяващ.

Сега се задава пореден извънреден парламентарен вот, най-вероятно четвъртък следващата седмица. Тогава ще трябва да се гласува дали Германия да участва с още милиарди в поредния спасителен пакет за Гърция.

По този повод Каудер размаха заплахата за наказания срещу евентуални отцепници и взриви общественото мнение в Германия.

Член 38 от Конституцията повелява: «Народните представители в германския Бундестаг се избират на общи, свободни и тайни избори. Те са представители на целия народ, не са обвързани с поръчения и указания и са подчинени единствено на собствената си съвест.»

Конституцията безусловно трябва да се спазва.

Попаднал в окото на обществения ураган Фолкер Каудер се опита да даде заден ход с изявление на неговата пресслужба:

«Господин Каудер не е заплашвал никого. Изявленията му не бива да се изваждат от контекста. Г-н Каудер само отправи призив за придържане към духа на колектива.»

Че не е съвсем така, става ясно от изявлението на самия Каудер. Той обаче си навреди повече, отколкото би спечелил.
Лидерът на християндемократите във федерална провинция Шлезвиг-Холщайн Ингберт Либинг заяви: «Натиск и заплахи обикновено постигат точно обратното.»

Християндемократката Вероника Белман, която при вота през юли гласува с «не», сега заяви: «Заплахи и санкции са последното средство и те по-скоро са израз на безпомощност.»

Съпартиецът й Клаус-Петер Вилш, също гласувал с «не» пък обяви:

«Каудер най-сетне каза истината. Сега си обяснявам защо след вота през юли ме изтеглиха от бюджетната комисия. Досега никой нямаше смелостта да ми каже причината в лицето.»

Самият Каудер потъна в неизвестност. Според екипа му той бил по лични дела в провинцията. Според запознати канцлерката Меркел е разговаряла с него по телефона, но още не е изтекла информация за съдържанието на разговора. Най-вероятно му е издърпала ушите.