"Берое", "Лудогорец" и всички останали клубове в "А" група, които пускат млади футболисти в титулярните си състави и ги сменят още до 30-ата минута, са в пълното си право да го правят, тъй като не нарушават наредбата на БФС за първенствата и турнирите.

Вчера босът на "Славия" Венцеслав Стефанов публично се оплака от треньора на "Берое" Петър Хубчев, който на "Овча купел" смени 20-годишния Стивън Петков още около 20-ата минута. Други клубове действат по същия начин, например "Лудогорец".

Клуб Z отвори въпросната наредба, която се обновява и приема преди старта на всеки сезон. В член 20, точка 7 пише следното:

"ФК от "А" ФГ задължително започва срещата с 1 (един) футболист, роден след 01.01.1994 г. и трениран във ФК - член на БФС минимум  3 пълни сезона (36 месеца) между 15 - до 21 години."

Записано така, правилото развързва ръцете на наставниците. Те пускат даден млад футболист и го сменят още преди да са минали 30 минути, в най-добрия случай - едно полувреме. Никъде не пише за 90 минути на терена.

А благородната идея беше да се дава шанс на поне по един младок и по този начин да се подпомага националния отбор. Още преди старта на сезона обаче треньори като Петър Хубчев, например, публично възроптаха срещу нововъведението.

Венци Стефанов се усъмни в изпълнителния директор на БФС Борислав Попов - той бил записал точката "йезуитски". А изпълкомът решил друго - отборите да са длъжни да пускат младите си състезатели по 90 минути, като при принудителна смяна да ги заменят техни връстници. Последното трудно може да се докаже. Пък и малцина ще тръгнат да доказват каквото и било, защото общият интерес е друг.

Вижда се, че клубните босове и техните треньори сами неглижират правило, което са обсъждали и гласували. А може би такава е била идеята от самото начало.

Справка в статистиката на мачовете от началото на сезона показва, че много малко треньори проявяват търпение да оставят на терена младите си състезатели почти през всичките 90 минути. Чакайте после да имаме някога поне приличен национален отбор...