Снайперист от британските десантни спецчасти САС покоси в Сирия палач от разстояние един километър, съобщи в. "Дейли експрес".

Така той спаси баща и едва 8-годишния му син от обезглавяване с нож от бойци на "Ислямска държава" (ИД). След това снайперистът ликвидира по същия начин двама помощници на палача.

Джихадистите осъдили бащата и детето на смърт, понеже били неверници. Те били от шиитското малцинство, което сунитите от ИД смятат за еретично. Двамата отказали да заклеймят своята вяра.

От смъртта ги делели само секунди. Убийците обаче не подозирали, че ги дебнат британските снайперисти. Командосите били уведомени от иракски разузнавач за готвената жестока екзекуция.

Отрядът от САС пристигнал в сирийската пустиня, близо до границата с Турция. Той бързо стигнал до селцето, където трябвало да се състои обезглавяването. Всъщност там вече били екзекутирани няколко души, осъдени на смърт от ИД. На улицата се въргаляли окървавени трупове, чиито глави били отрязани. Всички местни жители били докарани насила да присъстват на изпълнението на присъдите под заплахата в противен случай да последват участа на осъдените.

В началото британците обмисляли да повикат по радиостанциите безпилотни дронове, които да ударят джихадистите. Командосите обаче бързо се отказали от идеята, защото при такава атака щели да загинат много невинни цивилни граждани.

Тогава отрядът на САС решил снайперистът да покаже най-доброто от себе си.

Джихадистите разпространяват видеозаписи с обезглавявания на пленници.

Точно в този момент бащата и невръстният му син били изкарани за обезглавяване. Очите и на двата били завързани и по лицата им се четял ужас.

След това изникнал висок брадат мъж и извадил дълъг нож. Той произнесъл обръщение към тълпата, след което ударил няколко пъти бащата и сина и ги повалил на земята. От двете страни на палача с ножа имало двама негови съратници, въоръжени с автомати "Калашников".

Снайперистът насочил срещу джелатите оръжието си, 50-и калибър, снабдено със заглушител.

Палачът, който се готвел да обезглави жертвите си, внезапно паднал и от главата му рукнала кръв.

В следващите секунди били покосени двамата помощници на убиеца. Тълпата гледала с невярващи очи. Най-накрая двама-трима души се посъвзели. Те дотичали и развързали осъдените баща и син. Спасените по чудо побегнали към Турция.

"Добре свършена работа", бил лаконичният коментар на командването на САС.

А в селото отпразнували подобаващо гибелта на палачите от ИД.