Във въздушното пространство над северната част на Сирия трябва да бъде създадена забранена за полети зона. За това настоя турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю за Би Би Си.

Страната му отново щяла да предложи идеята за такава зона с цел защита на мирните жители, бягащи от "Ислямска държава" (ИД) и от сирийските правителствени сили. Давутоглу допълни, че има намерение да работи със САЩ по въпроса за създаването на зоната за сигурност.

По-рано турският зам.-министър на външните работи Феридун Синирлиоглу заяви, че Анкара и Вашингтон са постигнали "общо разбиране по въпроса за зоната". От САЩ обаче отрекоха такава тема да е съгласувана.

Същевременно Давутоглу не изключи възможността за изпращане в Сирия на турски войски за защита на зоната за сигурност. Той обаче добави, че по-добрата алтернатива би била да се укрепят силите на умерената сирийска опозиция.

"Ако умерените сили в Сирия имат достатъчно сила, няма да има нужда други страни, в това число и Турция, да изпращат каквито и да е сухопътни войски там", каза премиерът.

Турският министър-председател разкритикува петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, че не са успели да вземат "силни" решения, за да спрат жестокостите в Сирия.