Владимир Путин ще връчва руски държавни награди на правозащитници, пише в. "Ведомости".

Средствата ще бъдат отпуснати от администрацията на държавния глава, заявява Михаил Федотов оглавяващ президентския Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

"Въвеждането на тези държавни отличия бе просто необходимо в Русия, за да вдигне престижа на тази дейност и да премахне подозренията на част от обществото спрямо правозащитниците", смята Федотов.

Указът за удостояване с държавни награди за правозащитна и благотворителна дейност ще бъде подписан от Путин в най-скоро време. Номинираните ще получат общо почти 6 милиона рубли (83 372 евро).

Предвижданите поощрения за правозащитниците обаче най-вероятно няма да променят закона за чуждестранните агенти, отбелязва източник, близък до Кремъл. От 2012 г. Русия задължи със закон като такива да се регистрират всички неправителствени организации, финансирани от чужбина. Под ударите му попаднаха дори общество "Мемориал", разследващо сталинските репресии, и Музеят на ГУЛАГ.

Ще бъдат награждавани "социално ориентирани НПО". Експерти обаче тепърва ще умуват кои точно организации са такива.

"Руската власт се опитва да покаже, че няма никакво открито газене на правозащитниците в страната", коментира Валентин Гефтер, директор на Института за правата на човека.