Китайският юан поевтиня за втори пореден ден, след като централната банка започна да понижава лимитите за неговия разменен курс. 

В Шанхай валутата падна с 2% до 4-годишния мининум спрямо щатския долар от 6,45 юана за $1, след като във вторник загуби 1,8%. На практика това е най-големият двудневен спад на валутата от две десетилетия насам - с около 4%. 

Според икономисти действията на Китайската народна банка имат за цел да спрат забавянето на икономическата активност в страната, давайки нов тласък на изпадналия в затруднения сектор на външната търговия чрез стимулиране на износа. През юли експортът на Китай падна с 8,3% на годишна база.

С отслабването на валутата китайските стоки стават по-конкурентни на световните пазари, но това предизвиква страхове за предизвикването на валутна война между търговците на пазарите.

Няма и яснота дали поевтиняването ще продължи, защото то зависи от действията на централната банка.

Юанът не е свободно търгуема валута като еврото, като е обвързан към долара, а централната банка на Китай определя всеки работен ден препоръчителен курс, около който юанът може да варира ограничено.