България ще подпише с Полша за ремонта на изтребителите ни МиГ-29, с които охраняваме въздушното си пространство. Очаква се това да стане в края на месеца.

Или поне това става ясно от част от стенограмата от правителственото заседание днес, на което премиерът Бойко Борисов пита докъде е стигнала работата на Министерство на отбраната - върви ли договарянето.

"Да, ще подпишем междуправителствен договор. На 27, 28 и 29 ще бъде вицепремиерът и министър на отбраната в България, вероятно ще подпишем един меморандум за разбирателство и сътрудничество. Ние сме финализирали, общо взето, договорите. Има една процедура при тях, която понякога отнема време. Надявам се, в най-кратко време да приключим и да финализираме, да подпишем този договор", обяснява ресорният министър Николай Ненчев.

С меморандума за разбирателство се избягва обявяването на търг, в който може да участва всяка държава, която сметне, че може да се справи със задачата, в т.ч. Русия. И Ненчев обаче даде заявка, че ще се опита да "еманципира" въоръжението ни от руската зависимост. Всъщност, неотдавна стана ясно, че Русия сама е отказала да ремонтира МиГ-овете с мотива, че трябва цялостна подмяна на двигателите.

Догодина изтича летателният ресурс на последните пет МиГ-29 и България ще остане без бойна авиация. Както е известно, за да продължим да изпълняваме ангажиментите си по опазване на въздушното пространство, трябваше да ремонтираме двигателите на поне четири МиГ-а. Ремонтът само на един двигател (всеки самолет има по два) струва около 1,3 млн. евро. 

Кога ще приключи цялата процедура обаче не е ясно, най-малкото защото меморандумът трябва да бъде гласуван и от парламента, което може да стане най-рано през септември, защото депутатите са във ваканция през целия август.

От стенограмата става ясно още, че в края на месеца край Шабла ще има военно учение. Този път обаче кабинетът явно е решил да се застрахова от истерии и паника, които се породиха с неяснотите около разполагането на тежка US бойна техника у нас. Тъй като дълго време никой в кабинета не можа да обясни какви точно и по каква линия оръжия ще се разполагат в базите ни, заваляха хипотези, че се готвим за отбрана от Русия, че и по-лошо - да я нападаме. А граждани снимаха как танкове биват транспортирани по магистрала "Тракия".

С ясното съзнание, че стенограмата от заседанията на правителството ще бъде разпространена от медиите, както и че се качва на сайта на правителството, Борисов и Ненчев се впускат в обяснения какво точно предстои да се случва на Северното Черноморие. Министърът се обръща към премиера:

"Искам да ви уведомя и да помоля за вашата подкрепа – от 14-и ще започне превозването на тежка техника по магистрала "Хемус", имаме едно голямо учение в Шабла. С Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Министерство на вътрешните работи ще направим едно съобщение да проявите малко повече разбиране. Разпоредил съм на "Военна полиция" да ескортира техниката и вероятно от 14-и – от 18.00 часа до 6.00 часа сутринта, за да се опитаме максимално да не затрудняваме движението по пътя за Варна. Тежка техника, тя си е наша, няма основание за безпокойство. Вероятно ще започнат атаки от най-различни източници, мисля че няма основание за каквото и да е безпокойство. Планирано е това учение – от 24 до 29 август на Шабла."

"Ще се вземат всички мерки за сигурност. Ако може в ненатовареното време, в работни дни, когато е по-малък трафикът да се направи. Те са много интересни тези учения на Шабла", отвръща Борисов.