Даяна Ким израства на хавайския остров Мауи, където баща й е фотограф. Именно той разпалва у дъщеря си любовта към фотографията. Когато родителите й се разделят, Даяна губи връзка с баща си, който не след дълго е обявен за „изчезнал“.

През 2003 г. Ким започва дългосрочен фотопроект за бездомниците по света, а през 2012-а прави шокиращо откритие. Сред клошарите в Хонолулу тя се натъква на баща си, който е в окаяно състояние.

„В някои от вечерите не успявах да го намеря – разказва Даяна Ким пред NBC News. – А в други дни, когато най-малко го очаквах, той стоеше на ъгъла. Страдаше от остра шизофрения и тъй като не се лекуваше, не винаги беше контактен. Често сякаш спореше с някого, а наоколо нямаше хора. Един ден отново изчезна и го търсех в продължение на няколко седмици. Накрая го открих край едно бунище, седнал на сянка, прегърбен под един храст“.

Ким продължава да носи храна на баща си и го моли да започне лечение. Той обаче отказва и едва през 2014-а, когато получава сърдечен удар, влиза в болница. Ким дала на баща си стария си фотоапарат с надеждата да запали отново интереса му към фотографията и да открие смисъл в живота. След няколко месеца състоянието му се подобрило значително.

„Беше чудесно да го видя толкова здрав и изпълнен със самочувствие. Започна да се среща все по-често с приятели“, разказва Даяна.

Днес баща й е добре: продължава лечението си, търси си почасова работа и дори планира да посети семейството си в Южна Корея.

„Животът е дар. Радвам се, че баща ми е жив и се справя добре. Научих се да ценя това, което имаме тук и сега“, завършва разказа си фотографката.

Даяна и баща й през 1988 г., преди родителите й да се разделят.
Клошарят е в окаяно състояние.
Един ден Даяна отново губи баща си. Намира го край едно бунище,
скрит на сянка под един храст.
Баща й страда от остра шизофрения и често е неконтактен.
Бездомникът често изглежда сякаш спори с някого, но наоколо няма други хора.
Едва след като получава сърдечен удар, баща й се съгласява да бъде настанен в болница.
Ким дава на баща си стария си фотоапарат с надеждата да запали отново
интереса му към фотографията.
Няколко месеца след лечението той е в добро здраве и си е възвърнал самочувствието.
Даяна с баща си през 2015 г.

Площад СЛАВЕЙКОВ