Между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за една година, съобщи пред Радио "Фокус" Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка. По данни от европейско изследване, направено преди няколко години, се приема, че над 670 хил. тона храна се унищожават годишно в България. От друга страна, над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност, показва статистиката. 

От началото на годината Българската хранителна банка е "спасила" 120 тона хранителни продукти, които са достигнали до нуждаещи се хора. През 2014 г. над 22 хил. души са получили подкрепа благодарение на над 275 тона "спасени" храни. Приоритет за нейното получаване имат децата, които живеят без родители или които напускат социални институции, младежите с увреждания, семейства, в които има самотен родител, както и хора, които са преживели насилие или трафик.

Всички производители и търговци могат да даряват на хранителната банка хранителни продукти, които са годни за употреба, припомни Миланова.