Турция е изправена пред извънредни парламентарни избори през ноември. Това стана ясно днес - само два месеца след последния вот.

Преговорите за коалиция между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и главната опозиционна сила - Републиканската народна партия (РНП), се провалиха, съобщи в. "Хюриет".

За провала стана ясно след среща в Анкара между премиера Ахмет Давутоглу и лидера на ВНП Кемал Кълъчдароглу. В профила на РНП в туитър бе съобщено, че партията започва предизборна кампания.

Сега ПСР ще трябва да преговаря за коалиция с Партията на националистическото действие (ПНД). Шансовете за такава коалиция са минимални, признаха от ПСР.

"Шансовете са избори през ноември са много големи", сподели източник от управляващата партия.

От ПНД са готови да подкрепят правителство на малцинството на ПСР, но само в краткосрочен план и при условие, че бъдат свикани предсрочни избори.

След вестта за провала на преговорите за коалиция турската лира се срина до рекордно ниския курс 2,81 за долар. Причината е, че голяма част от инвеститорите се надяваха на "голяма коалиция" между ПСР и лявоцентристката РНП, която е добре разположена към бизнеса.

Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган не успя да спечели парламентарно мнозинство на изборите на 7 юни. Така тя няма да може да управлява сама за първи път от 2002 г. насам.