Къде са родителите на участниците в гонките, попита днес премиерът Бойко Борисов. Заедно със спортния министър Красен Кралев и столичната кметица Йорданка Фандъкова той посети новооткрития многофункционален спортен комплекс, част от парк "Възраждане" в Зона Б-5.

„Тези, които карат вечерно време по пътищата и полицията ги преследва от едно място на друго, за да предотврати организираните гонки, те също имат родители вкъщи”, каза Борисов.

И разясни, че когата те приготвят колите си родителите им ги виждат:

„Майките, бащите, бабите и дядовците им ги гледат. Къде са им децата посред нощ? И защо карат така?”

Според премиера ролята на семейството е изключително важна за предотвратяването на войната по пътищата. И законите трябва да се спазват. Не можело да бъдат поправяни всеки ден, защото ще заприличат на "халваджийски тефтери".

"Никой закон не позволява карането с превишена скорост", бе категоричен Борисов.

После припомни, че навсякъде по пътищата има камери, полицаите вършат своята работа, но вече не знаят с какви средства да се борят срещу нарушителите.

"Искате ли да приложим малко репресия, да накараме полицаите да бъдат по-твърди с тези хора и да видите по сутрешните ви блокове ще бъде: „Децата, ми те милите отишли малко да се повозят, някой ги тормозил. Това ли искате?”, попита министър-председателят.

Той бил разрешил на МВР през август да изкара полицаите по пътищата, за да спират нарушителите.

„Ние всеки ден строим нови пътища. Това значи ли, че на всеки един ремонтиран участък трябва да поставяме по един патрул денонощно да пази заради това, че родителите не искат да знаят вечерно време къде са им децата”, завърши премиерът.