БЕРЛИН – Чернокожа Ангела Меркел и то в Германия? Да, има такава и това съвсем не е шега.

Момиченцето е родено в Хановер през фувруари т. г. и е кръстено Ангела Меркел, разкриха едва сега германските медии.
Майката Офилия Аде  (26 г.) бяга от родната Гана. Тя пристига в Хановер през януари т. г. с двете си невръстни деца. Жената е в напреднала бременност с третата си рожба.

Момиченцето проплаква на 2 февруари т. г. в родилно отделение на болница в Хановер. Майката е категорична – детето ще носи името на германската канцлерка Ангела Меркел. Куриоз? Не, обяснава родилката: 

 Офилия Аде с малката Ангела Меркел.

“Канцлерката е една много добра жена. Лично съм й дълбоко благодарна. Нейната политика позволи да бъда така топло приета в родината й – Германия, където имам не само подслон, а се радвам и на радушно отношение.”

Офилия нямала проблем и в общинската служба по гражданско състояние. Там първо леко се стъписали, като чули какво име е избрала майката за новороденото си дете и я потитали дали не става дума за грешка. Жената обяснила, че това е нейното желание и така детето й било записано като Ангела Меркел. Служителите изобщо нямали проблем да запишат детето с това име.

“Всичко стана много бързо, цялата процедура трая едва няколко минути”, разказва сега Офилия. Тя обаче обяснава, че това са двете малки имена на детето й. Иначе то носи нейната фамилия – Аде с ударение на последната буква.

Това пък разсмя германците. За тях “аде” де факто е “адийо”, сиреч сбогом.

Е, сбогом на Ангела Меркел? Такъв вариант засега е изключен. Канцлерката се радва на завидно доверие сред сънародниците си – 68 на сто подкрепа, сочат социологически проучвания. 

Семейството от Гана е настанено в сградата на бивша болница в хановерския квартал “Грос Бухолц”, сега превърната в общежитие за бежанци.

Там са пребивават 735 души, сред които 72 деца от 33 нации – 620 от мъжки и 115 от женски пол. Те живеят в стаи с по 1 до 4 легла. По етажите има общи кухни, перални помещения, детска зала за игри и зала за фитнес. Естествено, към всяка стая има баня с тоалетна, каквито са немските болнични стандарти.

На разположение на бежанците са 22 социални работници предимно имигранти, които владеят арабски, кюрдски и други езици. Провеждат се и курсове по немски.