Британският актьор Еди Редмейн влиза в образа на на художника/художничката Лили Елбе в биографичния филм „Датското момиче“ на режисьора Том Хупър, който предстои да излезе по световните екрани тази есен. В интервю за списание „Аут“ носителят на "Оскар" за играта си в „Теорията на всичко“ разкрива старателната си подготовка за ролята на трансджендър-пионера и художник Лили Елбе.

Редмейн твърди, че е обсъждал ролята с транджендър-личности като режисьора Лана Уашовски, бившия модел Ейприл Ашли и писателя-активист Парис Лийс, за да разбере техния опит. Той също изказва похвала за бившия олимпийски златен медалист, превърнал се в телевизионна риалити-звезда Кейтлин Дженър заради проявената пред обществото храброст.

„Бях в Ню Йорк, когато излезе корицата на „Венити феър“. Прочетох статиите в „Ню Йорк Таймс“ и всичко друго, изписано по темата – разказва Редмейн. – Диалогът беше толкова задълбочен и смислен, всички имаха свое мнение. Тогава се върнах и видях трейлъра на филма.

Искрено се възхищавам от куража й и я поздравявам. Историята й е много специфична и не всеки би се справил. Удивително е през какво е минала Кейтлин и как го прави.“

Елбе, родена като Ейнар Могенс Вегенер в Дания през 1882 г., е един от първите известни в света пациенти с операция за смяна на пола, преминал през серия експериментални операции в Берлин през 1930-31 г. Отхвърляне на органите след опит за трансплантация на матка води до смъртта й през 1931-ва.

Вляво – Ейнар Могенс Вегенер, вдясно – второто му „аз“ Лили Елбе

Актьорът казва, че на практика не е знаел нищо за трансджендър-проблемите, преди да прояви интерес към ролята преди три години, известно време преди да спечели "Оскар" за ролята си като физика-теоретик Стивън Хокинг в „Теория на всичко“.

„Интересуваше ме автентичността, любовта и куража да бъдеш себе си – обяснява Редмейн. – Хората, с които разговарях, бяха толкова мили и щедри с опита си – и толкова открити. Всички трансджендър мъже и жени, с които говорих, ми казаха да питам за всичко. Те знаят, че джендър хората (с обикновен биологичен пол) трябва да бъдат информирани.

Почувствах, че ми е даден извънреден опит, който ще позволи да изиграя тази жена, но с това идва и отговорността не само да разбера повече, но и, надявам се, да използвам възможността да покажа истината на публиката. Божичко, деликатно е. И сложно.“

Редмейн чувства, че в момента трансджендър-хората са изправени пред период на навлизане в общественото внимание, което според него е „момент, свързан с гражданските права“.

„Дълбокото ми невежество, когато започвах, беше, че джендър-проблемите и сексуалността са свързани – казва той за собствения си период на задълбочаване в темата. – И че това е едно от ключовите неща, които искам да покажа на света – можете да сте гей или хетеро, трансмъж или трансжена и двете неща невинаги съвпадат.“

„Датското момиче“, режисиран от Хупър („Речта на краля“), базиран на романа от Дейвид Еберсхоф, ще дебютира на тазгодишните филмови фестивали във Венеция и Торонто следващия месец. След това по план трябва да има премиера в Щатите на 27 ноември, в навечерието на надпреварата за "Оскар"-ите.

Площад Славейков