С тържества в цялата страна и камбанен звън в полунощ Северна Корея отпразнува връщането на часовниците с 30 минути назад, като по този начин отбеляза и навършващата се на 15 август 70-та годишнина от освобождаването на Корейския полуостров от колониалното управление на Япония в края на Втората световна война през 1945 година.

Главният астроном на Северна Корея Джонг Сок твърди, че в смяната на часовата зона има много смисъл, а освен това е била подходящ начин страната да отбележи 70-годишнината от освобождението си от японците.

"С часовият стандарт, който използвахме досега времето, когато слънцето беше най-високо не беше точно обед", са думите на Сок, цитирани от "Асошиейтед прес".

Досега Северна Корея беше в часовата зона на Южна Корея и Япония - 9 часа преди Гринуичкия меридиан. Преди да бъде колонизиран от Япония през 1910 г. обаче целият Корейски полуостров, който тогава е бил една държава, е бил с часова зона 8 часа и половина часа преди Гринуич.

Решението на Пхенян, да създаде 30-минутна разлика във времето, е необичайно, но не е единствено по рода си. Страни като Индия, Иран и Мианма имат половинчасови разлики от своите съседи, а Непал "изостава" с 45-минути.