"През февруари 2016 г. ще започнат сондажите за наличие на нефт и газ в находището „Хан Аспарух“ в шелфа на Черно море".

Това съобщи във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дарик. Той откри в морската столица новия Брегови център в квартал „Аспарухово“ и виртуален навигационен комплекс с нови тренажори във Военноморското училище "Никола Вапцаров“.

Според Борисов, ако правителството на БСП и ДПС не беше спряло концесията за находищата „Терес“ и „Силистар“, проучванията в „Хан Аспарух“ са щели да стартират отдавна.

"Първите неща, които направи правителството на Орешарски, бяха да се спрат концесиите на „Терес” и на „Силистар”. На никого не е приятно България да е независима от газа, тъй като сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6,7 милиарда долара, а нашите находища стоят неразработени. Моят проблем с руснаците започна, след като пуснах концесията на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирми. На руснаците няма да им е приятно клиента да го няма“, обясни министър-председателят.

Той даде пример за използване на собствени находища на природен газ и нефт Румъния, която внася само 10 на сто от горивата си.

„Ние имахме близо две години пауза, държавата я нямаше и всичко спря. Искам да благодаря на главния прокурор, под чието ръководство върви операцията по противодействие на контрабандата с горива. Всичко се е претакало по морета и по танкери и накрая няма пари за пенсии и за заплати“, завърши Борисов.