Един самотен надзирател охранява 60 лишени от свобода в затворническо общежитие в Плевен. В същото заведение във Варна пък 35 осъдени се падат на единствения си пазач. Това става ясно от публикуван днес доклад за проверка на прокуратурата в местата за лишаване от свобода в областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил. Проверени са 5 затвора и 7 общежития от открит и закрит тип.

Незаетите щатове и недостатъчната обезпеченост с физическа охрана са двата основни проблема, установени от държавните обвинители, които са действали съвместно с полицията. Иначе в съобщението се изреждат множество положителни постижения и добри практики на затворническата администрация на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (както е известно, ГДИН е към правосъдното министерство, оглавявано от Христо Иванов, а проверката е била по лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Допреди 1-2 месеца двамата често "си организираха" словесни престрелки пред медиите, б.р.).

По отношение на недокомплекта с кадри прокурорите са установили следните несъответствия:

Във варненския затвор вместо 20 надзиратели, колкото би трябвало, на смяна дежурят само 12 - на 389 осъдени.

От изредените по-долу числа става ясно, че съотношението е горе-долу 20 затворници на един пазач, ако не броим общежитията, където са леките случаи и пропорцията е съвсем друга: 

Затвора Бобовдол: 430 лишени от свобода / 18 души охранителен състав на смяна;

Затворническо общежитие Самораново: 56 лишени от свобода / 2 души охранителен състав на смяна;

Затвора Плевен: 304 лишени от свобода / 23 души охранителен състав на смяна;

Затворническо общежитие Плевен: 60 лишени от свобода / 1 служител на смяна;

Затворническо общежитие Вит: 68 лишени от свобода / 2 служители на смяна;

Затвора Белене: 498 лишени от свобода / 24 души охранителен състав на смяна;

Затвора Бургас: 524 лишени от свобода / 1 главен надзирател, 1 командир на отделение, 15 надзиратели през светлата част на денонощието, 13 – през тъмната част, в делнични дни – допълнителни 3 едносменни поста за времето 8,00 ч. – 16,30 ч.;

Затворническо общежитие "Строител": 109 лишени от свобода / 2 служители;

Затворническо общежитие Житарово: 118 лишени от свобода / 4 души охранителен състав на смяна;

Затвора Варна: 389 лишени от свобода / 22 души охранителен състав на смяна (щатът е 20 човека, командир и дежурен надзирател. Но при незаетите места и отпускарите на практика били 12 дежурни, както споменахме по-горе, б.р.);

Затворническо общежитие Разделна: 156 лишени от свобода / 8 души охранителен състав на смяна;

Затворническо общежитие Варна: 35 лишени от свобода / 1 служител.

Подчинените на Сотир Цацаров обръщат особено внимание на Затворническо общежитие Самораново, където изцяло липсва система за охрана.

На 24-часово дежурство там има по 2 служители, при близо 80 лишени от свобода. Няма дори паник бутони, свързани с дежурната част на затвора и така при възникване на кризисна ситуация не може да се реагира адекватно, заключават от прокуратурата.

Докладите с констатациите са изпратени на Министерството на правосъдието.