Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, се е вписал в Адвокатската колегия във Видин. Това показва проверка на "Правен свят"Решението на местния адвокатски съвет, с което Петров е вписан като адвокат, е от 8 юли.

"След като 20 години съм работил за държавата, сега ще работя за себе си", казва Петров пред "Правен свят".

На въпроса защо е избрал Видинската адвокатска колегия, а не софийската, той отговаря: "Имам си идеи за този регион, за Северозапада".

Бившият следовател обаче не пожелал да сподели подробности около плановете си, но вместо това казал:

"Ще напиша книга за журналистите. Моите впечатления, моята истина за журналистиката. Мога да пиша по-добре от 99% от журналистите – печелил съм национална олимпиада по литература".

Петров посочил, че все още не е започнал да практикува като адвокат. На въпроса вярно ли е, че ще работи заедно с доскорошния си колега в Столичното следствие Христо Панев той отговорил: "Дори не знам дали той се е вписал". Панев беше част от екипа, който разследва аферата "КТБ", но през юни напусна системата по собствено желание.

По същия начин още през април следствието напусна самият Петров. Въпреки искането на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу него да започне дисциплинарно производство, Висшият съдебен съвет отказа, а след това гласува оставката на следователя.

Иванов настоява, че Петров трябва да понесе отговорност след решението на Върховния касационен съд по делото "Цонев, Сантиров, Попов", в което се заявява, че следователят е инсценирал и извършил провокация към подкуп.

Министърът оспори решението на съвета да не образува дисциплинарка и тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви, че е трябвало да бъде потърсена отговорност от Петров. Преди дни обаче това дело се обезсмисли, тъй като ВАС обяви, че решението за освобождаването на следователя от системата е влязло в сила и така образуването на дисциплинарно производство срещу него стана невъзможно. А Петров прекрати кариерата си в съдебната власт с "бонус" от 18 заплати.

Преди това и прокуратурата отказа да го обвинява за случая "Цонев, Сантиров, Попов".