"Членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношенията си с тази страна", заяви днес в Ялта руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той пристигна на неочаквана визита във втория по големина град на полуостров Крим, който Русия анексира миналата година от Украйна.

Българското членство в НАТО е свършен факт, смята Путин. Той обаче не можел да каже, че това безпокои по някакъв начин Москва.

"Не знам радва ли се на това самата България. Но решението е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към това с уважение и ще работим с България, въпреки всички трудности, свързани с реализирането на някакви проекти, включително в областта на енергетиката, такива като "Южен поток", каза руският президент. И припомни, че София се е отказала от тръбопровода. "Това не значи, че нямаме намерение да развиваме връзките ни с България", добави той.

Путин изтъкна, че Русия счита България за много близка духовно и исторически страна и има намерение да развива с нея връзки по всички направления.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко разкритикува визитата на руския си колега в Крим и изтъкна, че тя засилва напрежението в Донбас.