В момента, когато ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) гласуват различно какво ще се приеме решава ДПС. Това призна пред Би Ти Ви здравният министър Петър Москов. Така той коментира думите на лидера на ДСБ Радан Кънев, че ако коалицията ГЕРБ, ДПС и АБВ продължи да функционира може да се стигне преразглеждане на отношенията в управляващото мнозинство.

"Ако ГЕРБ и Блока гласуват различно ДПС ще казва кой е победител", отчете Москов.

Според него обаче не може да се говори за коалиция между герберите, Движението и хората на Георги Първанов.

Изказването на Кънев бе по повод преговорите и гласуването за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. По тази тема Москов припомни, че единствената формация, в чиято предизборна програма е заложена подобна реформа с конкретни параметри, като например разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, е РБ. Според него не е коректно да се говори, че Блокът е направил големи компромиси с промените.

"Малко ми омръзна от хора, които търсят абсолютната истина, абсолютната чистота и абсолютното удоволствие", заяви Москов.

Той обаче изтъкна, че държи отново да бъде препотвърдено, че всички партии от управляващото мнозинство стоят зад програмата за управление.

Здравният министър призна, че му е бил оказван натиск от страна на Реформаторския блок и дори на неговата партия ДСБ да назначава хора по партийна линия. И дори е имал проблеми, защото не е допускал подобни назначения. Москов изтъкна, че прокарването на определена политика не означава "партийният секретар да приеме позицията на някакъв в здравната каса".

Министърът изтъкна, че няма да отстъпи от гаранцията за комплексността на лечението, както и от "привеждането на количеството на болниците в нормални европейски норми". Москов каза това по повод закона за лечебните заведения, който ще се дебатира наесен.

"В момента всеки (лекар - б.р.) те гледа в ръцете. Разликата осигурен-неосигурен ще бъде ясна в началото на годината. Има 13% повишаване на събираемостта на здравните осигуровки. Целта на пакетите, на новия начин за финансиране на лечебни заведения, на лекарствата, е все по-малко да има нужда от доплащане", обясни Москов.

И допълни:

"Решението не е врачка да каже от къде ще потече светена вода. Основните болести са в основния пакет и за тях българският гражданин не доплаща. Решава го заболеваемостта на българина кои ще са тези болести".

Здравният министър изтъкна, че магическо решение, с което изведнъж всичко се променя няма. Но заяви, че ако има две болници в една и съща сграда няма причина те да останат отделни.

Москов разказа още и за практика екипи на Спешна помощ да водя пациенти в определени болници, защото за техните случаи НЗОК плаща повече пари.

"Чувал съм, че било възможно", поясни министърът.

И допълни, че ако има доказателства за подобни практики те ще бъдат дадени на прокуратурата. Москов изтъкна, че ако наистина има подобни практики те застрашават здравето на пациента, защото не го водят в най-близката болница. Този проблем щял да се реши с GPS-и на линейките.

"Директори на Спешна помощ ще бъдат сменяни, това ще бъде част от моя зъл характер", заяви Москов по повод подобни практики.

Здравният министър отново коментира и неплащането на здравни осигуровки от страна на гражданите. Чрез интернет зрител му зададе въпрос как човек, който е безработен да плаща за тези осигуровки.

"Този въпрос е зададен чрез интернет. 16 лв., които ги дава за интернет да ги даде за здравни осигуровки. Твой избор, приятелю", каза Москов.

Министърът съобщи още, че водата в Плиска, която бе обявена за чудодейна, е опасна за пиене.

"Не може да се изтъпаниш и да кажеш, че нещо е живо и чудодейно. Огромно количество нитрати и няколко вида бактерии. Тази вода не става за питейно-битови нужди", заяви Москов, позовавайки се на данни от регионалната здравна инспекция.