СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – На Гърция са й необходими 92 милиарда евро, а не както беше оповестено след срещата на върха на Еврогрупата на 12 юли – между 82 и 86 милиарда евро.

Това става ясно от документ на германското финансово министерство, разкри днес “Зюддойче цайтунг”.

Става въпрос за анализ на министерството, внесен вече в Бундестага. За утре от 9 ч местно време е насрочено извънредно заседание на германския парламент. След реч на канцлерката Ангела Меркел и дебат предстои народните представители да гласуват по участието на Германия в третия спасителен пакет за Гърция. Те, естествено, трябва да са наясно за каква сума става дума и съответно какъв ще е германският дял.

При 86 милиарда евро той би възлязъл на 23,2 милиарда евро.

Според финансовото министерство нуждите на Гърция са набъбнали с допълнителни 6,2 милиарда евро. 

“Кредиторите изхождат от обща сума по третия пакет за Гърция в размер на 92 милиарда евро. Това значително надхвърля сумата, посочена в декларацията на Еврогрупата след срещата на върха на 12 юли. В заключението тогава се посочваше необходимост от финансиране между 82 и 86 милиарда евро”, пише “Зюддойче цайтунг”.

Изданието припомня, че през юли е била изразена надежда, че помощният пакет може да бъде облекчен вследствие постъпления в гръцката хазна от приватизация на държавно имущество.

Сега обаче става ясно, че като максимална сума са били посочени 86 милиарда евро, тъй като са били приспаднати 6,2 милиарда евро – очаквани като бързи постъпления от приватизация. Тези милиарди обаче са пожелание и твърде далеч от реалността.

Може да се окажат и криви сметките, че Гърция ще продаде държавно имущество на обща стойност от 50 милиарда евро.
От Еврогрупата и в частност Германия държат Международният валутен фонд да участва в третия пакет за Гърция с 16 милиарда евро кредити.

“Но и тази сума изобщо не е сигурна. МВФ ще вземе решение дали ще участва в трети спасителен пакет, едва след стриктна проверка покаже дали Гърция осъществява реформи. Германският финансов министър Волфганг Шойбле разчита, че МВФ ще участва в пакета”, пише изданието. 

Фондът обаче поставя като условие и опрощаване на гръцки дълг, на което Берлин категорично се противопоставя с аргумента, че няма финансово-правна възможност за подобна стъпка.

“Продължавам да съм убедена, че Гърция не може да се справи със задлъжнялостта си”, каза шефката на МВФ Кристин Лагард миналия петък след извънредно заседание на финансовите министри от Еврогрупата. Лагард настоя държавите от Еврозоната да решат  “значителни облекчения, далеч по-големи от досега обсъжданите”.

Канцлерката Ангела Меркел отвърна, че има поле за действие при дългосрочността на изплащането на кредитите от страна на Гърция, както и по лихвения процент. Опрощаване на гръцки дълг обаче категорично не е възможно.