Буря в тв ефира срещу програма на турски език на националното радио се опитаха да развихрят политиците от ВМРО Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки при паралелни участия в Нова тв и бТВ.

Пред Нова телевизия лидерът на националистическата партия обясни, че вчера тихомълком БНР се е опитала да прокара тричасова програма на турски език за регионите Кърджали, Хасково и Смолян. Каракачанов бе особено вбесен от факта, че в Смолянско българите мюсюлмани изобщо не говорят турски език. Според него това решение се вземало сега като се използвал фактът, че обществеността е поприспана от летните жеги и отпуските.

Евродепутатът Джамбазки пък разпалено обясняваше пред бТВ как на сто километра от границата с Турция и сега се чували само "кючеци, гюбеци и маанета".

"Създават се условия за сепаратизъм. Ако не бъде оттеглено искането ще искаме оставката на шефа на БНР", разпалено обяви Джамбазки.

От обясненията на директора на радиото Радослав Янкулов и на шефа на СЕМ Георги Лозанов, които също гостуваха в студиото на бТВ обаче се разбра друго. 

Оказа се, че турската редакция на БНР от 30 години излъчва програми на турски език, които досега са разпространявани на средни вълни, а сега просто предаванията ще бъдат прехвърлени на УКВ.

Освен това поискатата лицензия от БНР е за регионално радио Кърджали, като сигналът нямало как технологично да бъде спрян и достигал и до 7 села от област Хасково и 5 от област Смолян.

Според шефа на СЕМ Георги Лозанов атаката срещу новото регионално радио от страна на ВМРО е изцяло с предизборен политически характер.