НАТО започна най-големите си маневри след края на Студената война със съвместни учения на въздушнодесантните си войски. 

В многонационалните учения с кодово име Swift Response 15 ("Бърз отговор 15"), участват около 5 хиляди военнослужещи от 11 страни: България, Франция, Германия, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Полша , Португалия, САЩ и Франция. Ученията започнаха в събота и ще продължат до 13 септември.

Кулминацията на ученията би трябвало да станат насрочените за 26 август парашутни десанти на полигоните в Хохенфелс (Германия) и "Ново село" в България. Предполага се, че във всеки десант ще бъдат стоварени над хиляда войници, както и военна техника.

Според командването на американските сухопътни сили в Европа, става дума "за най-голямото съвместно действие за подготовка на въздушнодесантните сили на континента след края на Студената война".

Ученията са насочени към подобряване на оперативната съвместимост на "силите на НАТО, поставени във висока степен на готовност". Освен това ученията са предназначени да "демонстрират способностите на алианса за бързо разгръщане и действия в подкрепа на запазването на силна и сигурна Европа", заяви американската страна.