„Пътна полиция“ – ГДНП е установила 178 случая на управление на МПС след употреба на алкохол в рамките на двудневна акция, която проведе от 14 до 16 август. Това съобщават от МВР.

102-ма са водачите, шофирали с 0,5 до 1,2 промила, като по този показател най-многобройни са нарушителите в област Бургас – 17.  При други 76 шофьори пробите са показали наличие на алкохол над 1,2 промила.

Установените в хода на проверките неправоспособни  водачи са общо 164, като най-много са били те на територията на ОДМВР-Кюстендил и Плевен – по 13, в областите Перник, Пловдив и Стара Загора  - по 12; Сливен - 10. 

Общо 7283 са проверените МПС по време на акцията, допълват от вътрешното ведомство. Оттам напомнят, че продължават усилията на пътните полицаи за предотвратяване на тежки инциденти и намаляване на пътния травматизъм.

Междувременно и днес обаче денят не минава без поредния инцидент, който може да бъде определен единствено като "малоумие". Лек автомобил се удари в локомотива на бърз влак, докато опитва да изпревари другите коли, чакащи на прелеза. Инцидентът е станал около 9.30 ч. в междугарието Кочериново - Благоевград, като на жп прелеза е била редовно задействана автоматична прелезна сигнализация (светлинна и звукова).

Така, "надхитряйки" колегите си на пътя, джигитът е успял да уцели локомотива на преминаващия бърз влак 5621 София – Благоевград. При инцидента няма пострадали, но движението в участъка е временно преустановено.

От НК "Железопътна инфраструктура" напомнят, че от началото на годината до момента инцидентите на прелези са 12 и всички до един са по причина на водачите, които нарушават Закона за движение по пътищата.