Елтън Джон влезе в задочна полемика в опит да защити правото на еднополовите двойки да осиновяват и отглеждат деца. След като кметът на Венеция Луиджи Брунаро, избран на поста през юни, реши да премахне 49 книжки с картинки от училищните библиотеки, защото в тях се говори за хомосексуални семейства, певецът заяви, че градоначалникът защитава противоречиво бъдещо общество и насърчава невежеството.

Когато обяви решението си за книгите, Брунаро заяви, че трябва да се помисли за мнозинството от семейства, където има и майка, и баща, както и че четивата трябва да се проверяват, за да се изясни дали са подходящи или не за деца в предучилищна възраст.

Решението му да отстрани 49 заглавия от класните стаи предизвика силно обществено недоволство, а над 250 италиански писатели в знак на солидарност поискаха книгите им също да бъдат изтеглени от училищните библиотеки. В крайна сметка списъкът бе свит до само две книжки – „Малко яйчице“ на Франческа Парди и „Жан има две майки“ на Офелия Тексие. Едната се разказва за яйце, което не иска да се излюпи, защото не знае в какво семейство ще попадне – затова „изпробва“ различни родители, сред които и хомосексуални двойки, а втората е за младо вълче с две майки.

Според Елтън Джон, който сключи брак с половинката си Дейвид Фърниш, с когото имат две осиновени момчета, тези книги се борят за свят, където семействата са във всякаква форма и цвят – стига в тях да има любов.

„А в другия ъгъл е Луиджи Брунаро, изключително глуповато изглеждащият кмет на Венеция, който политизира детските книжки, забранявайки истории за еднополови семейства, живеещи щастливо – написа музикантът в „Инстаграм“. – Вместо да се помага за един свят, основан на всеобхватност, толерантност и любов, той защитава противоречиво бъдещо общество и насърчава невежеството. Красива Венеция потъва, но не толкова бързо, колкото фанатичният грубиянин Брунаро.“

Малко по-късно и самият градоначалник отвърна на нападките, наричайки британския певец арогантен в серия от статуси в „Туитър“. Брунаро заяви, че Елтън Джон, който има къща във Венеция, би могъл да допринася повече за града и добави, че музикантът „представя арогантността на някой, който е богат и може да прави каквото си иска“.

Кметът, който твърди, че не е нито ляв, нито десен политик, коментира още, че „няма проблем с хомосексуалистите“ и е „свободен човек“, който не се страхува от нападки.

площад "Славейков"