Според последното изследване на сп. Икономист, през юли средната цена на сандвица в САЩ е била 4,79 долара. В същото време в България той струва 4,20 лв. (2,36 долара по средномесечния курс на зелената валута), което означава, че левът е подценен с 50,8% спрямо щатския долар.
Но тук има уловка - левът е фиксиран към еврото, а средната цена на сандвича в еврозоната е 4,05 долара, което показва, че единната валута е подценена само с 15%.
При всички случаи трябва да сте сигурни, че сандвичът ще поскъпва. От началото на годината цената му в българските ресторанти на Макдоналдс се е увеличила с 5,3%. 
Сандвичът се смята за измерител на ценност, защото навсякъде по света може да се намери в почти неизменен вид. Разбира се, в Индия, където кравата е свещено животно, неговите бъргъри не са от говеждо, а от пилешко месо.
Чрез сравняването на неговата цена с тази в САЩ, получавате представа за това дали местната валута е подценена или надценена спрямо щатския долар.
Естествено, не трябва да вярвате на 100%. Местните цени в голяма степен зависят и от други фактори като данъците, наемните нива, заплатите, и други разходи. Но все пак са някакъв ориентир за дългосрочното движение на курсовете на валутите.