ГЕРБ просто вдигна бялото знаме. Засега изглежда, че пътят на Георги Иванов към нов мандат е открит. Това бяха първите реакции на хора от града след като днес Цветан Цветанов обяви, че кандидат-кметът им ще бъде областният управител Добри Беливанов.

"Беливанов е човек с по-различен профил от този на сегашния кмет. Той е честен и добър човек, достъпен за хората с богат административен и житейски опит. Две социологически изследвания показаха, че Беливанов е уважаван и добре възприеман от симпатизанти и членове на всички политически партии в региона. Убеден съм, че той ще е бъдещият кмет на Хасково и с подкрепата на Делян Добрев ще работят за икономическото развитие на Хасково и областта", каза Цветанов при обявяването на кандидатурата.

Само че Беливанов в града е абсолютно непознат и неразпознаваем. Дори и сред активистите на ГЕРБ. Докато Георги Иванов е просто "Кмета". Печелил е избори като кандидат на СДС, на БДС "Радикали" (партийка на бившия син активист Евгени Бакърджиев), с подкрепата на БСП и като независим. Няма особено значение под каква формула се явява Иванов, досегашната сметка показва, че той си има гарантирани 30 000 - 40 000 гласа, които на местни избори са равни на поне 60 процента от действителните гласове.

Беливанов е завършил ВМИ- Варна. Той е машинен инженер по специалност “Двигатели с вътрешно горене”. Работил е в автосервиз, Инспекцията по охрана на труда, общината, 6 години е бил главен секретар на областната администрация, а от септември миналата година е областен управител на Хасково. 

В южния град дълго се прокрадваха спекулации, че единствено кандидатурата на бившия енергиен министър от първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев би могла да окаже някаква що-годе адекватна съпротива на управляващия вече четири мандата градоначалник. Но от днес официално е ясно - такава битка няма да се състои. 

Близки до Георги Иванов, когото мнозина дават за пример за местен феодал, смятат, че всъщност дрон скандалът - заснемането от високо на кметското имение за милиони левове край язовир Гарваново, е причинил проблемите, които ГЕРБ ще има с изборите наесен в Хасковско. Над 2,5 млн. лева струва домът на Георги Иванов, изчислиха тогава специалисти. Имотът е в село Гарваново, до него има път, къща за гости, басейн, оранжерия, детска площадка и дори кей на язовира, до който е изграден палатът. Пътят е изграден от самия Иванов и завършва с паркинг. След излъчването на видеото за сериозното имущество на хасковския кмет, той сам определи репортажа на бТВ като правен по поръчка на премиера Бойко Борисов.

"Иванов изобщо не смяташе да се кандидатира за нов мандат. По-скоро щеше да номинира по-малкия си син за поста, но го ядосаха много и сега ГЕРБ ще берат ядове", коментираха запознати с партийния живот в Хасково.

На последните парламентарни избори големият син на хасковския кмет - Станислав бе водач на листата на Реформаторския блок и стана депутат. Тогава коалицията събра 15 000 гласа в областта при положение, че нито ДСБ, нито ДБГ, а още по-малко СДС и партията на Касим Дал имат сериозни структури в града. Вътре в РБ имаше противоречия доколко е оправдано подобно близко обвързване със спорната репутация на кмета, но съмненията - доколкото ги е имало бързо отстъпиха пред удовтлетворителния изборен резултат.

Към момента изглежда, че Иванов безпроблемно върви към нов мандат. Остава да уточни само формулата и подкрепящите го.