На днешния ден през 565 година монах съобщава, че е нападнат от митично чудовище в езерото Лох Нес в Шотландия.

Езерото е образувано при отдръпване на ледниците. Водите му са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина.

Съвременният интерес към Неси (както галено е наричано създанието) започва през 1933 година, когато няколко човека уверяват, че са го виждали. Има няколко версии, една от които е, че животното представлява плезиозавър. Това са големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава, като такива описания на Неси има много. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като допуска възможността нещо отпреди 65 млн. години да е оцеляло.

Загадката и до ден днешен вълнува ума както на хилядите туристи, застанали пред огромния водоем, така и на местните жители. Според безбройни очевидци загадъчното създание, което се показва от време на време, предизвиква почуда и викове на ужас.

Вероятността нещо да се спотайва в Лох Нес и до ден днешен нито е потвърдена, нито е отхвърлена. Учените традиционалисти пренебрегват всички сведения за Неси с насмешка, казвайки, че става дума за фалшификати и хорска глупост.

А и наистина не са малко и откровените фалшификати – една от най-известните снимки на създанието се оказа опашата измама.

От друга страна почитателите на Неси, много от които местни хора, смятат, че е проява на върховна арогантност, характерна за учените, да наречеш всички, които твърдят, че са го виждали мошеници, измамници, фантазьори и пияници. Нерядко сонарите в езерото дават странни данни за огромни тела, носещи се под водата, които, съчетани с многото любителски снимки и безбройните свидетелства подсказват, че нещо в езерото наистина има. Въпросът е какво може да е то и защо никой не го е хванал? Вероятно, защото Лох Нес е едно от най-зловещите места в света, по признание на всички гмуркали се в него водолази. Водите са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра.

Любопитно е, че подобни на Неси създания, са виждани и в други езера по целия свят или в морето. Това са Моргар, Чампи (който даже е защитен от закона), Тианчи, Мокеле Мбембе, Огопого и т.н. Възможно е тези създания да са просто съвременни митове, нещо, в което хората имат нужда да вярват. Но кой знае, може пък нещо търпеливо да се спотайва под вълните...

Нека видим в снимки какво още се е случило на 22 август по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив