Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Опасен пробив в сигурността на интернет връзката беше открит преди дни. Проблемът, наречен Heartbleed (сърдечно кървене, буквален превод от англ.), даваше възможност на хакери да изтеглят информация за банкови карти и пароли от сайтове, в които трафикът е кодиран с протокола OpenSSL.

Големите доставчици като Google, Yahoo и други, отстраниха дупките в сигурността, но е трудно да се даде ясна картина за това дали този пробив e засегнал вашите данни.

Затова за всеки случай трябва да направите няколко много важни неща, за да защитите сигурността си, пише Marketwatch.com. Това са универсални съвети, които трябва да се спазват винаги, но хората често ги пропускат.

Не вярвайте на никого
На интернет адреса http://filippo.io/Heartbleed/ може да направите тест на сайтовете, които използвате най-често, за да видите дали са защитени от този проблем. Заредете добавката Chromebleed към браузъра Crome, която ви уведомява за незащитен сайт автоматично.

Сменете паролите си и използвайте двустепенна верификация
Въпреки, че смяната на паролата през определен интервал - например всеки месец, е задължителна, хората много рядко я правят. Но експертите казват, че това е нещото, което всеки трябва да стори точно сега.

Освен това много компании, сред които Facebook и Google, предлагат двустепенна авторизация на достъпа до услугите си. При нея освен паролата трябва да въведете и получен на телефона си SMS, ако се опитате да се закачите от друг компютър или устройство.

Така дори и да откраднат паролата ви, не може да влязат във вашия акаунт, защото кодът, изпратен с SMS, винаги е различен.

Внимавайте с безплатния Wi-Fi
Безплатните интернет мрежи са хубаво нещо, но връзката през тях не е защитена добре. Много лесно някой хакер може да се закачи към тях и да тегли данните на другите потребители, докато те са влезли във фейсбука. Препоръка: Когато свършите работата си, изключете Wi-Fi връзкана на мобилното устройство или компютъра.

Следете активността във вашите профили
Някои компании събират информация за достъпа до профилите. Например, ако в Gmail, кликнете в най-долната дясна част на екрана върху Подробности и ще видите последните 10 IP адреса, от които сте влизали във вашия акаунт. Така може да разберете дали някой не е тарашувал в пощата ви без вашето знание. Ако усетите нещо нередно, веднага сменете паролата и въведете двустепенната система на защита.

Не пропускайте обновяването на сигурността
Всеки мрази напомнянията за налични обновявания на сигурността - както на операционната система, така и на допълнителните приложения. Но те наистина са важни и не ги пропускайта. Най-добре е да въведете режим за автоматично обновяване, за да не зависи от вас тяхната инсталация.

Обръщайте внимание и на предупрежденията за подозрителни сайтове, които получавате във вашия браузър.

 

Ключови думи

Коментари

atanas

От 2001 г. престанах да купувам списания и вестници с изключение на в."Стършел". Два или три пъти купих в."Галерия",но се оказа че е един от многото жълти вестници, на които е достатъчно да прочетеш само първата страница по витрините на "РЕП". Гледах анонса на "Клуб Z" по НОВА ТВ преди първи март и с любопитство очаквах първото издание на " различното" списание.... Не се реших да дам веднага 8лв като го видях по витрините. Но вчера си купих "Клуб Z" от РЕП на автобусна спирка и го зачетох с интерес както се чете книга с къси и увлекателни разкази. Очаквам с нетърпение следващото книжно издание! Желая успех!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.