Скандали и освирквания, развети руски знамена и набези към европейския флаг. Клеймене на НАТО и ЕС и обяснения в любов към Москва. Така изглеждаше12-ия национален събор на русофилите, който се проведе край язовир Копринка, съобщи "Дарик". В събитието се включиха над 12 хиляди души, а сред официалните гости бяха кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който е и председател на групата "Приятели на Русия" в Народното събрание, евродепутатът Георги Пирински, народният представител от БСП Петър Кънев, лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров, издателката Светлана Шаренкова,  представители на руското посолство, кметове на общини и др.

Появата на Велчев на официалната трибуна бе съпътствана с голямо недоволство от събралите се почитатели на Русия.

Красимир Велчев от ГЕРБ се оказа един от видните русофили в парламента.

Депутатът от ГЕРБ отговори на освиркванията по негов адрес с обяснението, че политиците са длъжници на хората, тъй като често с намесата си опорочават отношенията.

Освирквания обаче имаше и за представителите на БСП. А Сидеров напусна трибуната, когато там говореха представители на други партии. Атакистът се върна обратно, когато му дойде редът. Тогава обаче от трибуната слязоха останали.

Лидерът на "Атака" заклейми ЕС и НАТО. "Да живее България! Да живее Русия", провикна се Сидеров

 

Вейте се, вейте руски знамена.

В словото си Сидеров без изненади заклейми членството на България в НАТО и ЕС. „Да спрем ЕС, който е една измама! Да спрем измамата НАТО, която в момента е опасност за България и да кажем ясно, че в България всеки ще има по-добър стандарт, ако развием икономическо сътрудничество с Русия, което сега ни го забраняват нашите управляващи”, призова атакистът. Той не пропусна и любимата си тема за православието, което е в опасност.

„В момента се води война срещу православието и ние трябва да изберем на коя страна сме. Ние трябва да сме на страната на православието. Да живее България! Да живее Русия, освободителката ни от турско робство!”, заключи Сидеров в типичен стил.

Група от инициативата "България за мир" се опита да стъпче знамето на Европа. Полицията се намеси, за да бъдат предотвратени нови инциденти. С това изпълненията не свършиха. Старозагорецът Светослав Пройков се пробва да свали европейското знаме, издигнато на един от пилоните край трибуната на събора, но беше възпрян от бдителните органи на реда.

Не мина и без опити да се стъпче европейското знаме.

Още един представител на управляващите се разгърна като русофил. Кметицата на Казанлък от ГЕРБ, която се кандидатира отново дръпна реч за доброто партньорство с побратимия Толиати.

"Обменяме култура, образование, опит в различни сфери, а съвсем скоро и ново икономическо партньорство", похвали се Стоянова.

Русофилството си е русофилство, Кебапчетата са си кебапчета.

По същото време социалистите вместо на "Копринка" се бяха събрали на алтернативно място - в местността "Копривките" край Пловдив на Деветосептемврийски събор.