Курсове по лидерство, по управление на личните финанси и по изкуства – това са основните елементи на програмата „Пътят на новото начало”, която се провежда в Софийския затвор.

Общо петима „по-смели” от обитателите разказаха пред журналисти как се подготвят и защо за тях това е важно за живота, който им предстои навън.

Управление  на личните финанси, колкото и да звучи сложно, всъщност е много разбираемо - как, без да си правят илюзии за евентуалните възнаграждения „навън”, когато излязат и намерят работа примерно за 700 лв., те да им стигат. С две думи – да умееш с тези пари да се оправяш и дори да заделяш за лаптоп. А не да отидеш на откраднеш лаптоп, обясни идеята Иводор Ковачев от фондация „Мисия спасение”. Лекторите са преподаватели по икономика.

Курсовете по лидерство пък показват къде е проблемът в самия теб и затворниците проявяват определен интерес, допълва той. Посещава ги Спас, който е най-младият от нашите събеседници – едва на 31 г.

Все пак Ковачев казва, че не е лесно – от над 900 обитатели на Софийския затвор (само централния корпус – без да броим Казичене и Кремиковци), максимум 50-ина проявяват интерес на различни нива към програмата. За другите няма отговор – просто не желаят „да отлепят” от омагосания кръг от влизания и излизания, в който се въртят.

Синът на Иводор - Ангел пък създава оазис от изкуство, както сам казва. Известен от "Х фактор" и бившия си дует с Моисей, идва в затвора с китарката. Наблюдаваме го, че с много от обитателите е на „брат” и се поздравяват със свойска мечешка прегръдка.

 

Ангел и баща му Иводор Ковачев (двамата в дъното) с другите лектори от програмата и трима от осъдените - Лазар, Стоян и Спас.

Вярата в себе си променя. Преди бях пълен с гняв и осъждане, признава Стоян, който казва, че е прекарал почти последните 20 г. от живота си по затворите. Сега посещава курсове по рисуване с помощта на Ангел.

Програма „Пътят на новото начало” се провежда съвместно с Министерството на правосъдието по Норвежкия финансов механизъм.

Фрески вътре в затвора.