БЕРЛИН – Германия е стабилна държава и може да приема по 500 000 бежанци годишно.

Това заяви вицеканцлерът и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел по обществената тв Цет Де Еф.

“Вярвам, че със сигурност ще се справим, ако през следващите години приемаме по половин милион бежанци. Изобщо не се съмнявам, а може и повече да приемем”, каза Габриел.

За тази година се очаква във ФРГ да пристигнат над 800 000 мигранти, главно от Сирия, Афганистан и Еритрея.

Вицеканцлерът категорично заяви, че няма да се вдигат данъците за германците заради издръжката на бежанците:

“Германия е силна, хората ни са състрадателни. Ние се намираме в превъзходна икономическа ситуация.”

Известни съмнения изразяват политиците от съуправляващия баварски Християнсоциален съюз (ХСС). Както вчера съобщихме, коалиционните партньори от правителството на Меркел приеха план за устройване на бежанците и за бърза процедура по даване или отхвърляне на убежище. От бюджета се отпускат 6 милиарда евро.

“Последните решения на широката коалиция по овладяването на кризата с бежанците е важна междинна стъпка, но тези решения няма да са достатъчни. Основният проблем остава - огромният бежански поток”, заяви днес генералният секретар на ХСС Андреас Шойер. 

Неговият съпартиец и депутат в Бундестага Михаел Фрийзер пък обвини Европейския съюз в “тотален провал по всички значими въпроси около бежанците”.

И федералният министър по въпросите на развитието, също от ХСС, Герд Мюлер призова ЕС към незабавни действия:

“Цинично е, когато се разправяме с Брюксел за извънредна програма в размер на един милиард евро. Ако не действаме, ние вършим грехове спрямо европейските ценности.”

Мюлер припомни, че през миналите три години в Сирия и в бежанските лагери за сирийци в съседни държави са се родили 100 000 бебета и предупреди:

“Трябва ли отново снимки на замръзнали деца да ни изтръгват от летаргията ни? Не може ли поне веднъж да реагираме три месеца по-рано?” 

Министърът призова ЕС и да направи повече, за да помогне на хората в беда в Близкия изток, за да може по този начин да се намали потокът от бежанци:

“Ако ние не правим нищо там, където хората страдат, то те ще се отправят в изгнание – към Германия, но и в Европа. А и ние не можем и не бива да издигаме около нас стени. Световната общност, която  харчи по 1200 милиарда евро годишно за въоръжаване, а за развитие заделя едва по 120 милиарда евро, е длъжна да се замисли. Политиката на развитие е политика за мир и бъдеще.”