Хасково продължава традицията на ударно откриване на нови статуи. След като на хълма Ямача се извиси най-голямата статуя на Света Богородица, след като в стълб пред общината се заби ниско прелитаща Баба Яга, а във фонтан изникна първият в света паметник на завистта, сега в южния град дойде ред на нова монументална забележителност.

Статуята на Света Богородица, която влезе в книгата за рекорди "Гинес".

Днес, на деня на Хасково, официално бе открита статуя изобразяваща "хасковския каунь". Тази дума на турски означава пъпеш и се е превърнала в синоним на хасковлия. Знакът "ь" е особеност на типичния говор в региона Арманли-Аскуу (Харманли-Хасково).

Завистта, която дърпа Икар надолу.

Скулптурата "Хасковски каунь" е разположена на лично място - на хасковския площад "Атлантически". 

На церемонията за официалното откриване кметът Георги Иванов, през чието дългогодишно управление изникнаха всички изброени статуи, бе отличен с почетното звание "Доктор хонорис Каунь кауза".

Баба Яга, която не спазва указанията на РВД за безопасно прелитане. 

Градоначалникът получи и картина на художника Борислав Данев, а авторът на скулптурата Господин Тенев - Гуспата заслужи плакет на диамант за работата си.

Иванов влезе в лека закачка с министър-председателя Бойко Борисов, цитирайки думите му, че "думите отлитат, но направеното остава". А не е тайна, че хасковският кмет и премиерът не са в никак добри отношения. След като дрон на бТВ засне отвисоко огромното имение за милиони левове на хасковския градоначалник, Иванов открито обяви, че видеото е поръчано с предизборна цел именно от Борисов.

"Критиците могат да казват, че аз съм позирал за "Хасковски каунь", а същото могат да казват и тези, които ме харесват, каза кметът.

Новата скулптура е от месингова ламарина и тежи около 180 кг. Тя е от три части - пъпеш, каца и мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка от ухо до ухо. Посветена на хасковското чувство за хумор и самоирония, както и на зевзеците и на трезвите и нетрезви ценители на карикатурата и шаржа.