На 10 септември 1944 година Министерският съвет с Постановление №1 създава т.нар Народна милиция и ликвидира полицейската система на предишното правителство. В Народната милиция постъпват на работа хора, които са взели участие в нелегалното комунистическо движение и имат заслуги за установяване на новата власт.

Министерството на вътрешните работи (съкратено МВР) е ведомството в България, което се грижи за защитата на националната сигурност, борбата с престъпността, опазването на обществения ред и др.

Министерството на вътрешните работи започва да функционира от 5 юли 1879 г., когато с Указ №1 княз Александър Батенберг сформира Първото правителство на България. За министър-председател на България и министър на вътрешните работи е назначен Тодор Бурмов.

През 1925 година е създадена и специална Дирекция на полицията сред чиито отдели е и Държавна сигурност. На днешния ден през 1944 г. я сменя Народната милиция.

На 27 декември 1968 г. министерството се преименува на Министерство на вътрешните работи и държавната сигурност. На 5 април 1969 г. е възстановено наименованието МВР. Държавна сигурност съществува отделно.

През 1991 г. се приема закон за реформа в системата на МВР. С този закон се отменят указите за Държавна сигурност и тя се премахва. Променя се наименованието от Народна милиция на Национална полиция. През 1993 г. е приет нов Закон за националната полиция.

* * *

Също днес е Световният ден за предотвратяване на самоубийствата — чества се по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 10 септември по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив