Днес ми споделиха следното много интересно и вероятно донякъде, но само донякъде, спорно разсъждение (може да е странно, но го направи общински служител, на чието бюро има календарче-портрет на Човека-Власт – служителят ми кимна иронично, демек, трябва да храня децата си, та се правя на жив дявол и половина):

Държавата вече принадлежи изцяло на едни много богати хора. Те са се разпрострели над нея и са навсякъде, във всяка дейност. Затова е абсолютно логично, че нямат нужда от партия с лява идеология като БСП, затова БСП агонизира и е въпрос на време, да отиде в небитието, да се върти около 5-6%, колкото за фон, за имитация на опозиция и многопартийност.Няма нищо по-естествено от това новата партия с голямо „П”, която ще управлява на практика еднопартийно България чрез своя нов Тато (тук служителят с пръст и намигване сочи портрет-календарчето) да е дясна. Богатите олигарси и тяхната кохорта новобогаташи, "новите българи" си създадоха дясна партия, партия с дясна ориентация, даже с крайно дясна (само пазар, само частна собственост, само грижа за богатите и силните, безпощадност към бедните и слабите) идеология, съчетавайки я с използване в техен интерес на съдебната система и силовите институции.

Това е Партията и тя ще е на власт много години наред! И няма никакво значение какъв е нейния електорат, електоратът у нас е стадо, то си иска Тато, иска си Тато да му разказва приказки и да се прави на прост, зле образован, тарикат – значи е един от стадото, наше момче, яло типов хляб с масчица или просто с олио, само че с твърда ръка, за да има ред в държавата!

Запомни нещо, което вие учЕните не искате да разберете – каквато и на когото е държавата, такава е и Партията, такава и е Идеологията! И тия, на които е Държавата, и които я управляват чрез Партията, искат Ред. Ред иска и Тълпата. Редът винаги се е опирал на Властта и на Тълпата... Тълпата търси знамена, под които да се строи и виновни, които да бъдат наказани – лоши хора, предатели, врагове, космополити, евреи, цигани, пришълци.

Само, че днес всичко е по-хитро, по-лицемерно, затова и по-гадно. Около Партията са наклякали за вкус, мирис и цвят джуджета от целия спектър – има и реформатори, и патриоти, и русофили, всичките те в кавички, защото спомагат за превръщането на управляващата партия в Партията с голямо „П” и с голямата тояга! С тяхно участие се изгражда новата едноПартийна система! Накрая ще ги употребят и изплюят.

В първия си мандат превръщащата се в Партия с голямо П партия играеше на многопартийния терен, правеше се на една от партиите и накрая бе свалена от власт. През втория си мандат тя е взела еднозначен курс – да стане Партия с голямо П, да стане Партията и този път прошка няма, този път тя успява, практически успя. И много трудно може да се прости на онези, които й помогнаха в това начинание, като създаваха видимост, имитация на многопартийно управление.

И си налагайте парцалите, такива като теб, не се заблуждавайте, че Европа това, Европа онова, че е все пак демокрация, че било само, както пишеш – демократичен тоталитаризъм, мек тоталитаризъм! Глупости на търкалета!!   

Тоталитаризмът си е тоталитаризъм, ще изпищите и изврещите, като разберете, че за вас и децата ви, за приятелите и близките ви няма работа, няма бизнес, няма проекти, няма надежди, няма законност, няма справедливост, а има такива екстри само за членовете и отчасти за „симпатизантите” на Партията! Тоталитаризмът си е тоталитаризъм, а това за „мекия” тоталитаризъм си го избийте от главите. Може формално да е мек, защото се прикрива с демокрация, ама ще ви питам аз колко мек е когато започнат да ви уволняват от работа, да ви съдят за мнения в медиите и сайтовете, да ви назначават прости партийни членове за началници, да ви пресрещат яки момчета по улиците с откровени заплахи за саморазправа, като съдебната система се обърне срещу вас по който и да е въпрос – правА, собственост, кариера, легализиране на документи, признаване на образование на децата и внуците ви, получено в чужбина! Тогава ще разберете мек ли или не е мек еднопартийният тоталитаризъм! И така ще ви се пада, то по-точно – така ще ни се пада, защото не разбираме какво зло постепенно отвсякъде загражда България и започва да я сграбчва и да й стъпя на шията...

Коментарът е публикуван в блога на Николай Слатински.