Новото литературно пространство на България отвори с навалица от писатели, издатели, журналисти и приятели на книгата. Книжарницата и читалня „Перото“ е вече факт – с обещание никога да не затваря.

Перото“ прие първите си гости в сряда вечер. Под звуците на джаз, изпълняван на живо, гостите имаха близо час да разменят по някоя дума и да обсъдят елегантния интериор на клуба, с внимателно подбрани заглавия по лавиците, оформящи букви, с отлично познатия на книжните любители аромат на хартия и мастило, носещ се във въздуха.

„Нямам какво да кажа, но много можем да покажем – каза на откриване директорът на НДК Мирослав Боршош. – Имаме си дом. И като такъв ще работи, аз не казвам денонощно – ще работи в миговете, в които искате да сте тук. Що за дом ще е, ако не можете да идвате, когато ви се иска? Много ми се иска да обичате и пазите това място. Добре дошли у дома!“

С по питие след препъленото с посетители помещение се разходиха писателите Милен Русков, Емил Андреев, Александър Секулов, Захари Карабашлиев, Васил Георгиев, Антон Велчев, Милена Фучеджиева, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, поетите Надежда Захариева, Божана Апостолова, Марин Бодаков и техните най-млади последователи Августин Господинов и Рене Карабаш. Сред гостите бяха също музикантът Михаил Белчев, преводачката Анджела Родел, множество представители на големи и малки български издателства.

Като дългогодишна мечта, която най-сетне е сбъдната, определи „Перото“ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Пред публиката тя разказа как Мирослав Боршош й обяснил какво е имало на това място – нищо.

„От нищото е станало прекрасно пространство, и то за четене“, каза Фандъкова.

Изненадващо изгубил присъщото си иначе дар слово, идеологът на пространството, директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев развълнуван благодари на всички за присъствието, на екипа, работил по проекта, и на издателите, които са му се доверили.

„Радвам се, че именно с вас ще ознаменуваме това усещане за дом, защото именно в дома можем да четем 24 часа – каза Желев в заключение на официалното откриване. – Пожелавам ви „наздраве“ с чаша вино, барът е отворен за първи път – всяка закупена книга и всяко питие оттук е един преведен параграф на български автор на чужд език. Всичко, което се случва тук, е посветено на българската литература.“

Обявеното 24-часово четене пък започна около половин час по-късно, а пръв негов участник бе Росен Карамфилов, синът на отишлия си твърде млад пловдивски художник Кольо Карамфилов. Книжният маратон ще продължи до вечерта в четвъртък – а сцената на „Перото“ е отворена за всеки, който иска да прочете свои творби или части от любимите си литературни текстове.

RUM_8976

RUM_8942

RUM_8981

Мирослав Боршош влиза сред първите гости на „Перото“.

Мирослав Боршош сред първите гости на „Перото“

Снимка на Светлозар Желев и Емил Андреев.

Светлозар Желев с Емил Андреев

Писателят Александър Секулов с председателя на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров.

Писателят Александър Секулов (в средата) и председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров (вдясно от него)

Наздравица от музиканта Михаил Белчев.

Михаил Белчев

Преводачката Анджела Родел.

Преводачката Анджела Родел

Поетесата Надежда Захариева

Поетесата Надежда Захариева

Младите поети Августин Господинов и Рене Карабаш.

Младите поети Августин Господинов и Рене Карабаш

Директорът на НДК Мирослав Боршош и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Директорът на НДК Мирослав Боршош и кметът на София Йорданка Фандъкова

Писателят Милен Русков

Писателят Милен Русков

Росен Карамфилов откри 24-часовото литературно четене.

Росен Карамфилов постави началото на 24-часовото литературно четене.