Гърция е заплашена от избори до дупка.

Това става ясно от последните проучвания, огласени в четвъртък преди поредния предсрочен парламентарен вот в неделя страната - на 20 септември. Но винаги има и изненади.

 

СИРИЗА или "Нова демокрация"?

 

СИРИЗА води само с 0,3 на сто пред "Нова демокрация", гласят проучванията от днес.

15-процентната преднина, постигната на предишните избори през януари от радикалната левица на премиера Алексис Ципрас се изпари. Причината бе, че тя трябваше да капитулира пред наложените от международните кредитори драконовски мерки срещу спасителния пакет от 86 милиарда евро. Така партията не можа да изпълни предизборните обещания да се противопостави на Запада и логично подкрепата за нея спадна. Тя не само не успя да склони кредитори на по-леки условия, но се съгласи на още по-тежки, отколкото първоначално "тройката" изискваше. 

Затова пък сериозна преднина набра проевропейската консервативна "Нова демокрация" на Евангелос Меймаракис. Според някои от проучванията от вчера тя дори имаше минимална преднина от СИРИЗА. Очаква се дясноцентристите да вземат около 25 на сто.

Евангелос Меймаракис.

До 9 партии може да влязат в новия парламент. Със сигурност обаче нито една няма да прескочи бариерата от 36 на сто, която би й позволила да има абсолютно мнозинство от 151 депутати и да състави самостоятелно правителство. Коалициите ще бъдат изключително трудни и затова не е изключено да последват нови избори след няколко месеца.

Още повече, че "Независими гърци" - консервативната партия, която изповядва националистически възгледи и по тази причина бе коалиционен партньор на СИРИЗА, е едва десета в проучванията. Според някои от прогнозите тя дори може да не влезе в парламента. Неин лидер е доскорошният военен министър Панос Каменос.

Също толкова нищожен е шансът за коалиция с Комунистическата партия на Димитрис Куцумбас. И тя няма да събере достатъчно за това гласове.

СИРИЗА не може да разчита на коалиция и с "Народно единство" - най-лявото й крило, което реши да се отцепи от нея, след като Ципрас прие условията на кредиторите на Гърция. Лидерът на новата формация Панайотис Лафазанис смята хората, останали в СИРИЗА, за предатели и е решен да им покаже, че може и без тях. Партията му обаче заема между 6-о и 8-о място в проучванията и ще има най-много 11 представители.

Панайотис Лафазанис едва ли ще успее да повтори успеха на Алексис Ципрас.

Както и на предишния вот, така и сега трети се очартава да бъдат неонацистите от "Златна зора" на Никос Михалолякос. Със сигурност никой няма да пожелае да бъде в коалиция с тях. Пък и Михалолякос е подсъдим за създаване на престъпна организация.

Центристите от "Потами" на Стеврос Теодоракис и Съюзът на центристите, оглавяван от Василис Левендис, нямат намерение да влизат в  коалиция със СИРИЗА. 

ПАСОК разчита да се възроди с помощта на Фофи Генимата.

Нокаутираните на изборите през януари социалисти от ПАСОК имат шанса сега да наберат отново сили и да завършат четвърти. Но те няма да имат повече от 19 депутати, макар партията да избра жена - Фофи Генимата, в опит да привлече повече гласове от нежния пол. Така че е напълно изключена голяма коалиция между ПАСОК и "Нова демокрация", която управляваше Гърция от 2012 до началото на тази година.

 

Какво следва след вота?

 

Най-важният въпрос е дали изборите ще променят постигнатото споразумение за спасителния тригодишен милиарден план.

И СИРИЗА, и "Нова демокрация" искат Гърция да остане в еврозоната. Същевременно условията на "тройката", са най-суровите, налагани някога на задлъжняла страна в историята на единната европейска валута. Кредиторите са Европейската централна банка (ЕЦБ), Еврокомисията и Международният валутен фонд (МВФ). Сред условията са приватизация на активи на стойност 50 милиарда евро, за да може страната да изплати дълговете си, орязване на пенсиите и даване правото на Брюксел да налага вето върху гръцки закони.

Изборите биха могли да донесат политическа стабилност поне за кратко. Повечето наблюдатели обаче не очакват правителството, каквото и да е то, да успее да се справи с годишния бюджет, което е необходимо условие за наливане на още пари в закъсалата икономика на страната.

"Изпълнението на поставените от програмата цели ще е истинско чудо", каза пред в. "Дейли телеграф" Ашока Моди, бивш отговорник в МВФ за спасителните пакети.

Отделно поисканото от "тройката" вдигане на данъците и орязване на публичните разходи потопиха Гърция в най-дълбоката депресия, от която страда днес една развита икономика.

"Растежът ще бъде по-бавен, а дефлацията - по-силна от очакваното", твърди Ашока Моди.

При това мъките на Атина далече не са свършили. МВФ продължава да настоява за още по-сурови икономии, преди да развърже своята кесия. Европа в лицето на Еврокомисията и ЕЦБ обаче отлагат разглеждането на въпроса, докато Гърция не постигне по-голям прогрес в извършваните реформи.

Първият преглед на свършената от Атина работа трябваше да бъде направен през октомври. Най-вероятно обаче той ще бъде отложен, особено ако започнат дълги преговори за съставяне на правителствена коалиция. Но няма никаква гаранция, че МВФ ще отстъпи. 

Така или иначе, нищо не може да бъде предвидено със сигурност преди 20 септември, а даже и след това.

 

Как се гласува?

 

Гласуването в Гърция е задължително. Жителите на страната избират 300-членен еднокамарен парламент.

250 депутати се избират на пропорционален принцип. За влизане в парламента е необходимо прескачане на бариерата от 3 на сто.

Партията, спечелила най-много гласове, получава автоматично бонус от 50 места. Това се отнася само за отделни партии, дори те да са участвали в изборни коалиции. Бонусът не важи за коалиция.