На 19 септември 1478 г. Леонардо да Винчи окончателно завършва картината си „Мона Лиза“.

„Мона Лиза“ или La Gioconda („Джокондата“) - "веселата жена" е рисувана с маслени бои върху дъска от топола и е една от най-известните картини в западната история на изкуството. Тя е собственост на френското правителство и се съхранява в „Лувъра“ в Париж. На картината е изобразена жена със "загадъчна усмивка".

Името на картината - „Мона Лиза“, произлиза от биографията на Леонардо да Винчи, написана от Джорджо Вазари и публикувана 31 години след смъртта на художника. В нея дамата е идентифицирана като Лиза, съпруга на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо. "Мона" е често срещано в италианския език сливане на "мадона", което значи "моята дама", еквивалент на френското Madam, т.е. името на картината означава „Госпожа Лиза“.

Леонардо взима със себе си картината във Франция през 1516 г., когато крал Франсоа I го кани да работи в Кло Люс, близо до замъка на краля в Амбоаз. Кралят купува картината за 4000 екю.

След смъртта на Леонардо картината е отрязана, като са отстранени части от двете ѝ страни. Първоначално е имало колони покрай фигурата, познати на изкуствоведите от ранните копия на творбата. Краищата на постаментите все още могат да се видят.

Картината първоначално е изложена във Фонтенбло, а по-късно е преместена във Версайския дворец. След Френската революция е изложена в „Лувъра“. Наполеон I я премества в спалнята си в „Тюйлери“, но по-късно отново е върната в „Лувъра“. По време на Френско-пруската война от 1870–1871 г. картината е крита някъде във Франция.

„Джокондата“ не е много известна до средата на XIX век, когато е оценена от символисткото течение в изкуството. То я свързва с идеите за женската загадъчност.

Освен, че е съпруга на търговец, Мона Лиза се смята за женския облик на Да Винчи, след като са направени съпоставки с образите на художника и портрета. При задаването на въпроса, защо Лиза се усмихва загадъчно и как е могла да стои неподвижна и усмихната толкова много време, историци и учени изказват предположение, че Джокондата всъщност е имала болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат и следователно това е било всекидневното ѝ състояние. Други изследвания на френски и канадски учени твърдят, че когато Леонардо е завършвал картината, Мона Лиза е била бременна.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 19 септември по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив