Днес рожден ден празнува Джордж Реймънд Ричард Мартин – американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. В наши дни той е известен преди всичко като бащата на Game of Thrones – хитовият тв сериал, който се снима по световните му бестселъри от поредицата епични фентъзи-романи „Песен за огън и лед“.

Мартин е посочен от списание „Тайм“ като една от 100-те най-влиятелни личности за 2011 г.

Роден е на 20 септември 1948 г. в град Байон, Ню Джърси. Баща му, Реймънд Колинс Мартин е пристанищен работник, името на майка му е Маргарет Бреди Мартин. Има две сестри - Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън.

Джордж започва да пише от малък и продава на съседските деца своите истории за чудовища. По-късно става страстен почитател и колекционер на комикси и започва да пише фантастични сюжети за някои аматьорски издания.

Бъдещият писател завършва училището „Мери Джейн Донахю“ и се дипломира в университета „Марист“. Първата му професионална изява е осъществена през 1970 г. На 21 години той продава „Героят“ на издателство Galaxy, а книгата е публикувана през февруари 1971 г. През 1970 г. получава бакалавърска степен по журналистика в Северозападния университет, Еванстън, (Илинойс). На следващата година, пак там, получава и магистърска степен.

През 1979 г. след развода си с Гейл Бърник, от която има две деца, Мартин изцяло се отдава на писането. По-късно се премества в Холивуд и става сценарист на фантастичната поредицата на телевизия CBS „Зоната на здрача“. Работи и като консултант към сериала „Красавицата и звяра“, отново продуциран от същата телевизионна компания. Изпълнителен продуцент е на филма „Входове“, филмиран в периода 1992 - 1993 г., като пише пилотния му сценарий за „Калъмбия пикчърс телевижън“. Мартин е най-известен с фентъзи поредицата си „Песен за Огън и Лед“.

Понастощяем Мартин живее в Санта Фе, Ню Мексико. Член е на Организацията на писателите на фентъзи и научна фантастика на САЩ, чийто регионален директор е бил в периода 1977-1979 г. и вицепрезидент през 1996 - 1998 г. Член е и на Писателската гилдия на САЩ, Западното крайбрежие.

Още участва като сценарист в сериала „Зоната на здрача“, сценарист е на филма „Последният защитник на Камелот“ (1986), създаден по едноименния разказ на Роджър Зелазни, номиниран за WGA Award в категорията най-добър сценарий/антология, 1986 г.

* * *

На днешния ден през 1934 година е родена r голямата италианска актриса София Лорен, изиграла повече от 80 роли за близо 60 години в киното.

Истинското й име е София Вилани Шиколоне. Всеобщо призната е като една от най-красивите жени и най-известната актриса от Италия, a запазеното ѝ амплоа е на типична италианка в романтични комедии, и по-рядко трагедии.

Спечелила е множество международни филмови награди. Носителка е на призове от кинофестивалите в Кан (1961), Венеция (1958, 1998), Москва (1965, 1997) и Берлин (1994). Има пет награди Златен глобус и два Оскара - съответно за „Най-добра главна женска роля“ в чуждоезичния филм „Чочарка“ от 1961 г. и „Оскар за цялостно творчество“ през 1991 г. Тя е на 21-во място в Листата на Американския филмов институт за „50-те велики екранни легенди“.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 20 септември по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив