Ако търсим начини да шикалкавим, "историческият компромис" за съдебната реформа ще се превърне в отказ от реформа, коментира пред БНТ съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Искам да престанем да драматизиране, да видим резултата на 23 септември, когато в парламента ще се гласуват предложените промени в конституцията, както и това, което ще се случи между първо и второ четене. Това е разговор, който започва на 23 септември", обясни той.

"Продължаваме разговори с АБВ, за да ги убедим в правотата си. Те не са оттегляли подкрепа, защото официалната им позиция е срещу промените", обяснява лидерът на ДСБ.

"Всички тежки преговори, които водихме през юли, бяха ориентирани към събиране на конституционно мнозинство - 160 депутати около достатъчни промени в конституцията. Ако решим да не правим никакви промени, можем да съберем и 240 гласове "за", каза Кънев.

Той не смята, че местните избори ще доведат до промени в управляващата коалиция, като например тезата за потенциално влизане на ДПС в нея и съответно - напускането ѝ от РБ.

"Не се чувстваме близки с ДПС и не е необходимо да се чувстваме. Ние не сме абонирани за властта, възможно е да сме в опозиция, а те да са от управляващото мнозинство, но това може да се случи след парламентарни избори.

Няма промяна в позицията, че ако ДПС е на власт, РБ ще е в опозиция, както и ако ние сме на власт, те ще са в опозиция", поясни Кънев.

Според лидера на ДСБ партиите правят грешка, като прекалено политизират местните избори.

"Бойко Борисов няма да бъде кандидат нито в Павликени, нито в Полски Тръмбеш. На местните избори националното влияние на партиите и лидерите им спрямо местните избори има ограничено значение. РБ затова изгради десетки местни коалиции. Навсякъде търсим най-силното явяване за конкретна община. На местни избори търсим най-силния местен лидер, не продаваме Радан Кънев или Бойко Борисов", казва той.

"Важно е да не придаваме особено значение на местните избори особено в този водовъртеж на международната политика, в която се намираме. Сигурен съм, че голяма част от колегите си мислят как кризата с бежанците ще се отрази на изборите в Павликени", казва Кънев.

"Две Европи сбъркаха рецептата. Има два стила на политическо говорене в Европа, които са опасни и зловредни. Единият е на националистичния консервативизъм, а другата - на погрешен либерален популизъм."

Всички европейски институции в Брюксел, които от години се чудим какво работят, сега трябва да действат", смята Кънев.