Един професионален футболист в безупречна форма се изправя пред следващото сериозно предизвикателство - да доведе икономическия просперитет в България. Разбира се, става дума за премиера Бойко Борисов, който този месец украсява корицата на дубайското списание Global Citizen, а по страниците му четем ексклузивно интервю с българският лидер, направено от колегата Константин Вълков. Пълният текст в оригинал на английски можете да четете тук.

Global Citizen, чийто екип от 5-има души пише за лайфстайл, бизнес, култура и по световни теми, излиза на всеки два месеца и е слагало на кориците си личности като Джордж Клуни, Хилари Клинтън, Бен Афлек, Опра, Джими Картър, Матю Макконъхи. Списанието излиза от 2011 г. 

"На втория път" гласи в груб превод заглавието на материала. Той започва с кратък очерк за състоянието на ГЕРБ и последните предизвикателства пред партията, която не изкара докрай първия си мандат и трябваше да излезе от властта, за да се върне само след година и половина с нов шанс. И за премиера Борисов, който понася тежък удар върху репутацията на прякора си "Батман" покрай многолюдните протести от зимата на 2013 г.

Сега обаче Борисов отново е на власт, и разбираме коя е неговата цел номер 1 - влизането в Шенген. Защото България изпълнява всички условия, а и е най-стабилната държава на Балканите - в сравнение със съседите си поне, пише Global Citizen.

Заедно с това научаваме и за работохолизма на Борисов, който се готви за тежък работен уикенд, макар българите да се готвят да излизат в отпуск от петък. Програмата му е пълна с "работа, само работа. Нямам свободна седмица." След няколко часа той вече има ангажименти на гръцко-българската граница. Не е изненадващ и първият от тях -

"Днес отваряме нов път, утре - нова сграда за прокурорите."

Един абзац накратко описва сложната биография на премиера, започнал кариерата си като кадър на МВР, влязъл светкавично в политиката и бързо придобил популярност. Описана е и  мисията му - да възстанови стабилността и да осигури по-добро бъдеще на България. По следния метод:

"С чести срещи с обикновени българи и в същото време с разширяване на въшните връзки на България."

Оказва се, че България вече се справя изключително добре с някои предизвикателства.

"По отношение на финансовата дисциплина, постигнахме нашата цел - бюджетен дефицит под 3 процента. И второ, нашата борба срещу контрабандата и корупцията е нещо, за което ни хвалят в Европа колегите ни в OLAF."

Макар от корицата на Global Citizen да научаваме, че темата ще е за това как българският премиер ще опази своите граници (не на България), в самия текст имаме съвсем малко информация по темата. България, като много други европейски държави, е изправена пред имигрантска криза. Учудващо, признава авторът, за момента родината ни не се справя с това предизвикателство, тъй като още не сме построили ограда срещу бежанците - но Борисов е спокоен, и обещава, че България ще изпълни дълга си като граница на ЕС.

"Борисов, човек, познаващ медиите, знае, че освен ако не се справи с критиките (за имиграцията, бел.ред), влизането на държавата в Шенген е малко вероятно, въпреки твърдението му, че са "покрили всички критерии" за влизане в зоната."

Не става ясно каква е връзката между критиките в медиите на премиера и влизането ни в Шенген.

Но Борисов отново е спокоен:

"Милиони българи вече живеят и работят в чужбина. Стотици хиляди пътуват редовно. Когато започне уикендът, можеш да видиш много коли, които тръгват към Гърция и Турция. Хората в нашата социалистическа държава, които не можеха да пътуват, сега пътуват много. Има много български компании с чужди партньори. Това е наистина глобална държава, оперираща в един глобален свят", разказва премиерът.

Именно въшните отношения са друг приоритет на Борисов, като следващата му цел е възобновяването на партньорствата от преди 1989 г, когато държавата ни мъдро е създала първи връзки с държавите от Близкия изток - Саудитска Арабия, Катар, Мароко, ОАЕ и Кувейт. 

"Хиляди българи работят в Алжир, Мароко, Тунис, Либия и Иран и това ни помага да запазим издръжливи връзки", разказва премиерът.

От там ще дойдат инвестициите в бъдеще, смята Борисов, и съобщава, че имаме предложения за общи проекти по всичко - от ядрена енергетика до традиционни сектори като производство на месо и агрокултури,  и пазари, до които сме загубили достъп, но сега ще си възвърнем.

Тук разбираме, че България всъщност доскоро е била изолирана международно - но пред кабинета на Борисов е предизвикателството да се пребори с този проблем.