Убитата Алекс от Поморие бе погребана днес. На Цветница. Има задържан за престъплението, изясняването на факти, детайли и мотиви вероятно продължава. Каквото и да бъде разкрито, то нито ще върне детето, нито ще намали мъката на майка му.

Мъката ли? Че на кого му пука?!

Ето как изпратиха Александра в последния й път (снимки)“ е заглавието в много популярна медия. Друго издание информира подробно как се души човек с плик и „разследва“ според способностите на конкретните си автори.

Откраднати от социалните мрежи лични снимки на детето и семейството му обикалят медиите. А, да, някои са сложили лента пред очите на детето и вероятно това автоматично прави съвестите им чисти.

Включвам телевизора и популярен водещ също „разследва“ в рамките на собствения си потенциал и излъчва кадри от преди погребението. От едната страна на екрана е умната глава, от другата - гробар замахва с кирка и отваря място в земята за 8-годишната жертва. Буквално.

Колко процента добавихте към рейтинга? Колко клика повече направихте? Колко парцаливи вестници продадохте повече?

Малко човещина никак нямаше да бъде излишна. Важните въпроси за обществото са как е гарантирана сигурността по улиците и как престъпниците понасят отговорност. Всичко останало е личната трагедия на семейството на Алекс, където ние нямаме работа.

Част от медиите изглеждат още по-лицемерни, защото все пак са наясно, че това, което правят, не е редно. Не част, даже повечето медии са подписали Етичен кодекс и са описали какво следва да е поведението им точно в такива случаи.

Кодексът на Съюза на издателите:

Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си."

Кодексът на Българския медиен съюз:

Медиите следва да проявяват специално внимание и отговорност при съобщаването и/или отразяването на инциденти, семейни трагедии, болести и други трагични произшествия, като уважават желанието на пострадалите от трагедията или попадналите в беда да не бъдат безпокоени при изразяването на тяхната мъка."

Нещо подобно? Не.

Спрете се бе! Ако не разбирате от журналистическа етика, поне проявете нещо вродено – човещина. Ако я имате.